Hlavní obsah

Jeseníky budou v létě chutnat. Kulinářský festival se začíná péct

Novinky, Tereza Schreiberová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeseníky čekají v létě gastronomické hody. Chutě a vůně Jeseníků se budou linout z restaurací, kaváren i školních jídelen. Právě ty mají poslední možnost se do zajímavého projektu zapojit. Loňský ročník nabídl hostům výběr z tří desítek restaurací. Letos si chtějí pořadatelé posvítit na kvalitu.

Foto: Tereza Schreiberová

Pstruh na kroupovém rizotu - regionální gastronomie s vůní jesenických řek.

Článek

Chuť Jeseníků vloni zaujala i dramaturgy pořadu Toulavá kamera. Masové kuličky z nudlového těsta, Frýdeberský salát a další pochutiny hor pod Pradědem se tak dostaly na televizní obrazovky a zaujaly diváky v celém Česku. Také letos nabídnou vybrané restaurace tradiční jídla a pokrmy postavené na produktech Jeseníků.

"V letošním roce chceme restauratérům pomoci s kvalitou nabízených jesenických jídel. Připravili jsme proto pro kuchaře kurzy vaření, na kterých se seznámí s moderními trendy gastronomie a stylingu a způsobem přípravy regionálních jídel. Účast na takovém kurzu mají kuchaři festivalových restaurací gratis," láká účastníky spoluorganizátorka Dáša Krobotová. "Festivalové restaurace budeme samozřejmě propagovat o sto šest formou inzerce, letáků, osvědčila se i spotřebitelská soutěž," doplnila Krobotová. 

Festivalovou novinkou v letošním roce bude soutěž amatérů ve vaření. "Inspirovali jsme se oblíbeným televizním pořadem Prostřeno. Víc zatím nemohu prozradit," uvedla s úsměvem na rtech organizátorka Dáša.

Gastronomický festival Chuť Jeseníků bude zahájen v polovině června a potrvá až do konce září. Restaurace se mohou do projektu Chuť Jeseníků přihlašovat ještě týden. Pak bude pomyslná mapa festivalu uzavřena.

Reklama

Výběr článků

Načítám