Hlavní obsah

Jeseník jako první v ČR bude hostit semifinále robotické soutěže

Novinky, Věra Janků

Druhý adventní víkend se Jeseník stane centrem robotiky. Vůbec poprvé v historii totiž Česká republika hostí mezinárodní semifinále robotické soutěže FIRST LEGO League. Do Jeseníku se sjedou nadějní teenageři, ze kterých se možná jednou stanou uznávaní světoví vědci, konstruktéři, nanotechnologové.

Foto: Magda Dostálová

Jesenický tým řeší úkol Design robota na mistrovství ČR, které se v listopadu konalo v Praze a Olomouci.

Článek

Celosvětově velmi populární soutěž, která se snaží hravou formou dětem zatraktivnit svět vědy a techniky, vznikla ve Spojených státech v roce 1998. Soutěžící, teenageři od 10 do 16 let, pracují v maximálně desetičlenných týmech, které mají za úkol splnit čtyři soutěžní disciplíny.

Kromě robotické soutěže, ve které děti konstruují ze stavebnice svého robota, musí porotě vysvětlit i svůj postup realizace. Dalším úkolem je také prezentace výzkumného úkolu. Jako poslední porotci hodnotí týmovou práci. Úkoly jsou celosvětově jednotné, tak jako pravidla, co robot smí dělat.

„Soutěž je pro děti výbornou motivací pro studium technických oborů a také vědeckého výzkumu,“ těší se z jejího vlivu Mgr. Magda Dostálová z jesenického gymnázia, jedna z hlavních organizátorů semifinále.

Úkoly zadávané v soutěži nejsou zrovna triviální. Roboti, které děti sestavují, jsou ovládáni mikropočítačem a musí být schopni během 150 vteřin splnit co největší počet úkolů připravených na hracím plátně. Také výzkumné úkoly se zabývají podstatnými problémy, kterým lidstvo čelí, nebo čelit může.

„Děti se například zabývaly řešením celosvětového blackoutu, nedostatku pitné vody, dokonce ve svých řešeních užily nanočástice železa a stříbra,“ popisuje pro mnohé z nás až neskutečná řešení Mgr. Dostálová. V letošním roce se účastníci soutěže poperou se zadáním na téma následků přírodních katastrof.

Mezinárodního semifinále soutěže se v Jeseníku bude účastnit celkem osmnáct nejlepších týmů mladých konstruktérů a programátorů z Maďarska, Slovenska, České republiky a Bulharska. Na boj o evropské finále se můžete přijít podívat do jesenického sálu IPOS 7. prosince mezi 8.30 a 16. hodinou. Vyhlášení výsledků je plánováno na 17. hodinu.

Další fakta o soutěži:

·          V ročníku 2012/13 se soutěže účastnilo 200 000 dětí na čtyřech kontinentech

·         V ročníku 2013/14 se soutěže ve střední Evropě účastní 811 týmů ze 7 zemí

·         Ve střední Evropě soutěž organizuje německá nezisková organizace Hands on Technology

·         V České republice soutěž připravuje výbor České ligy robotiky

·         Jesenické semifinále organizuje Gymnázium Jeseník ve spolupráci se SVČ Duha Jeseník, městem Jeseník, Olomouckým krajem, Univerzitou Palackého a organizací Hands on Technology

·         Letos u nás probíhá její 8. ročník

·         Soutěž je podporována Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR

·         Evropské finále soutěže se bude konat 24. ledna 2014 v německém Paderbornu

Více se můžete dozvědět na www.ceskaligarobotiky.cz nebo se podívat na http://vimeo.com/79652747.

Reklama

Výběr článků

Načítám