Hlavní obsah

Jejich srdce planou pro jednu značku, už se těší na projížďku po Jeseníkách

Novinky, Alena Kiedroňová

Do Jeseníků se o víkendu sjedou příznivci vozů jedné tovární značky a spanilou jízdou v délce sto pěti kilometrů vzpomenou 105. výročí výroby historicky prvního vozu Alfa. Ten měl pod kapotou čtyřiadvacet koní, jen zlomek výkonu dnešních aut.

Foto: archív ER Praděd

I letos projede kolona vozů městem Vrbnem pod Pradědem a bude to podívaná.

Článek

Mezinárodní sraz motoristů a příznivců vozů Alfa Romeo pořádá už poosmé klub Squadra Moravia jako Gionardi Grande Pergio 2015 a na startu bude na sto dvacet posádek z Itálie, Slovenska, Slovinska, Polska a České republiky.

Spanilá jízda aut odstartuje v sobotu 6. června v 11 hodin v lázních Karlova Studánka, z parkoviště u hotelového domu Hubertus. Zájemci si mohou zblízka prohlédnout vozy, které už se řadí do kategorie veteránů, ale i auta nová.

„Lidé tíhnoucí k této historicky velmi staré značce jsou obrovští nadšenci a účastní se srazů po celém světě. Sloganem Alfa Romeo je Cuore sportivo – sportovní srdce. Zážitky za volantem těchto strojů popisují majitelé jako nezapomenutelné, prostě jak se praví: Senza cuore sarremo solo macchine, tedy – Bez srdce bychom byli pouhé stroje,“ uvedl za organizátory víkendového srazu Dušan Zapalač. Prozradil, že jeho srdce plane právě pro tuto značku od roku 2007.

Trasa jízdy po Jeseníkách v sobotu povede z Karlovy Studánky na Ludvíkov a Vidly, přes horské sedlo Videlský kříž řidiči sjedou do Bělé pod Pradědem a dojedou do Jeseníku na náměstí, odhadem v 11:40 hodin. Další trasa míří přes Českou Ves do Písečné, Mikulovic, Ondřejovic, Zlatých Hor, Heřmanovic, Mnichova a Vrbna pod Pradědem a pak přes Rudnou pod Pradědem do cíle v Malé Morávce (asi v 14:30 hod). I tady bude u Horského hotelu Kopřivná příležitost vidět jednotlivé značky hezky zblízka.

„V České republice jsou největší kluby Alfisti.cz a Squadramoravia.com. Samozřejmě každé větší město má svůj lokální club,“ potvrzuje Dušan Zapalač. Velké evropské setkání příznivců Alfa Romeo se letos chystá na září do Plzně.

Zatímco před rokem účastníci jesenické jízdy zajížděli až na Ovčárnu, do vyhlášeného turistického centra pod nejvyšší moravskoslezskou horou Pradědem, tentokrát vede trasa přes města a obce okresů Bruntál a Jeseník, které jsou členy česko-polského Euroregionu Praděd. Podobná setkání jsou výbornou příležitostí představit zejména cizincům zdejší turistickou oblast Jeseníky a také místní vyhlášené výrobky, ať už z farem a tradiční gastronomie, nebo starých řemesel a současného umění.

„I když zastávka v Jeseníku bude krátká, mohou tady posádky vozů u stánků na náměstí poznat řadu výrobků, které drží prestižní certifikát Jeseníky originální produkt, a také pro ně chystáme ochutnávku ovčích a kozích sýrů z nedalekého Ovčína v Domašově,“ řekl Michal Blaško z Euroregionu Praděd. Na kolonu vozidel a jejich jízdu se také těší, i když tedy jeho srdce motoristy hoří pro docela jinou značku.

Reklama

Výběr článků

Načítám