Hlavní obsah

Jedním z vrcholů hudebního festivalu Antonína Bennewitze bude Chrámový galavečer

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 19. dubna byl v České Třebové zahájen již 19. ročník hudebního festivalu Antonína Bennewitze, který nese jméno českého houslisty, dirigenta, hudebního pedagoga, zakladatele Pražské konzervatoře a spoluzakladatele Českého kvarteta, rodáka z nedaleké obce Přívrat.

Foto: Jaroslav Svěcený (archiv)

19. ročník hudebního festivalu Antonína Bennewitze, jehož dramaturgem a patronem je houslista Jaroslav Svěcený, probíhá od 19. do 29. dubna.

Článek

Festival, který je přehlídkou vynikajících interpretů v oblasti vážné hudby, a to jak z řad profesionálů, tak amatérů, se koná nejenom v České Třebové, ale také v rodišti Antonína Bennewitze – v nedaleké obci Přívrat.

Program se letos skládá ze dvou ucelených bloků, jeho nedílnou součástí jsou i doprovodné akce. Návštěvníci mohou jít na komentovanou prohlídku rotundy svaté Kateřiny, prohlédnout si kostel svatého Jakuba Většího. Součástí festivalu je také výstava houslí čtyř století a její tři komentované prohlídky s Jaroslavem Svěceným, patronem a dramaturgem festivalu.

Letošní ročník zahájili ve velkém sále kulturního centra Virtuosi Pragenses společně s Jaroslavem Svěceným, hobojistou Zdeňkem Rysem, violistou Karlem Untermüllerem a barytonistou Filipem Bandžakem.

Festival pokračuje už 20. dubna, kdy v malé scéně vystoupí na koncertu nazvaném Hudba a slovo v proměnách staletí violistka Jitka Hosprová, kterou uměleckým přednesem doprovodí herec Jan Šťastný. S Jitkou Hosprovou dále vystoupí Jaroslav Svěcený a klavírista Václav Mácha.

O den později, v pátek 21. dubna se v kostele sv. Jakuba uskuteční Chrámový galavečer, na němž se rozezní varhany pod rukama Pavla Svobody, kterého doprovodí mezzosopranistka Eva Garajová, Jaroslav Svěcený a Marek Zvolánek na trubku. Slovem provede herečka Bára Munzarová.

V sobotu 22. dubna bude na malém sále kulturního centra probíhat výstava houslí 18. – 21. století z celého světa. V 10, 14 a v 15 hodin ji bude komentovat Jaroslav Svěcený, který návštěvníkům představí nejenom vzácné nástroje, ale i některé kuriozity. 

Večer se potom ve velkém sále uskuteční koncert slovenských Cigánských diablů, kteří vystoupí společně s Jaroslavem Svěceným.

Druhý blok festivalu zahájí v pátek 28. dubna Komorní orchestr Jaroslava Kociana ve velkém sále kulturního centra. Slavnostní koncert k 50. výročí založení tohoto orchestru budou dirigovat Bohuslav a Jana Mimrovi.

Závěrečný koncert se odehraje v sobotu 29. dubna v Bennewitzově rodišti – a provede ho opět českotřebovský smíšený pěvecký sbor Bendl, který k sobě přizval sbor Gaudeamus ze Světlé nad Sázavou.

Záštitu nad festivalem převzal ministr kultury ČR Daniel Herman, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a starosta města Česká Třebová Jaroslav Zedník.

Reklama

Výběr článků

Načítám