Hlavní obsah

Jednačtyřicet umělců představuje svá díla na Ústeckém salónu 2015

Novinky, Stanislava Dvořáková

Klub přátel umění v Ústí nad Orlicí otevřel 7. srpna v Galerii pod radnicí již v historii činnosti KPU devatenáctý Ústecký salón, na kterém svoji tvorbu představují především místní umělci.

Foto: Stanislava Dvořáková

Lekníny (olej, plátno) Pavla Grigera z Ústí nad Orlicí navodily tajemnou krásu vodního světa přírody.

Článek

Vždyť život je přece krásný: "Jen se podívej a v tichém opojení se mnou setrvej." 

Tak verš z básnické sbírky Život v proměnách času Ludmily Hrodkové umístěný ve vitríně u vchodu do galerie vítal návštěvníky a předznamenal  inspirující procházku mezi představenou krásou této výstavy.

Klub přátel umění v Ústí nad Orlicí na letošním Ústeckém salonu vystavil více než 100 prací zejména ústeckých výtvarníků. Jedná se o umělce, kteří se v Ústí nad Orlicí narodili, kteří zde žijí, pracují a tvoří.

Na vernisáži v pátek 7. srpna v úvodním slově představila Mgr. Marie Švecová vystavená díla, mezi kterými je zastoupena malba (olej, akryl, akvarel, malba na hedvábí), pastel, kresba tuší i uhlem, grafické listy (suchá jehla, kombinovaná technika), počítačová grafika, koláže, kované i pískovcové plastiky, keramika, patchwork, kolekce šperků i krásná literatura.

Autory jsou převážně členové KPU, nejen z Ústí nad Orlicí ale i z řady dalších měst a obcí regionu, a to z České Třebové, Litomyšle, Lanškrouna, Jablonného nad Orlicí, Chocně, Brandýsa nad Orlicí, Potštejna, Sloupnice, Bystřece, Hnátnice, Nekoře, Libchav, Jehnědí a Třebovic. Svou tvorbu zde představují také umělci z Prahy, Hradce Králové, Týnu nad Vltavou, Žehužic, Kroun a Ostravy. 

Najdeme zde i díla nečlenů KPU pastely Aleše Lamra, šátky a náhrdelníky Blanky Lamrové a serigrafii  Můj ústeckoorlický betlém ústeckého rodáka,  Edvarda Halberštáta, nyní profesora fakulty umění Ostravské univerzity.

Ze široké škály námětů převažují přírodní motivy, několikrát je zastoupeno v různých podobách ztvárnění Tiché Orlice. Mimo různých malířských technik jsou zastoupeny přírodní materiály - sochy z pískovce Vnučka se psem a Žena s dítětem a kovové plastiky Boj o přežití a Pocta přírodě - orchidej, doplněná patinou, mědí a zlatem.

Estetické podání je zdůrazněno i ve věcech denní potřeby jakými jsou různé tašky a kabelky, ubrus či stolní lampa.

Neoddělitelnou součástí dnešního života jsou domácí čtyřnozí mazlíčci. A tak i v přehlídce umění našli svoje místo, kdy si momentky z jejich života lze prohlédnout ve dvou kolážích Malá nevěsta (fenečka) a Snížci v proměnách času.

Celkovou atmosféru prohlídky podmanivými melodiemi zpříjemnil hrou na klavír Mgr. Jan Hrodek.

Výstava potrvá do 4. září a je otevřena denně mimo pondělí od 10 do 12 a od 14 do 17 hodin, v sobotu a neděli od 14 do 17 hodin a v době trvání Ústecké pouti, v sobotu 15. srpna a v neděli 16. srpna i dopoledne od 10 do 12 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám