Hlavní obsah

Jedinečná šance - můžete si skočit s mistry světa na mini můstku

Novinky, Radim Kašpar

Adam Malysz, Jakub Janda, Pavel Ploc, Janne Ahonen... To není soupiska finálové listiny Světového poháru ve skoku na lyžích, to je jen výběr z osobností, se kterými se mohou osobně setkat a dokonce s nimi závodit všichni fanoušci tohoto zajímavého sportu v areálu Dolní Morava na konci března.

Foto: Archiv Jakuba Jandy

Jakub Janda a Janne Ahonen

Článek

Charitativní rozlučka Jakuba Jandy přivede pod Kralický Sněžník skokanskou špičku.

Projekt Open World Cup, který nemá v ČR ani celé Evropě obdoby, si stanovil jako jeden z cílů propojit profesionální skoky na lyžích s jejich fanouškovskou základnou a umožnit i řadovým lyžařům jumpnout si na stejném můstku se svými idoly.

„Pamatuju si, jak jsme stavěli ze sněhu můstky a na běžkách či sjezdovkách napodobovali Jirku Rašku, kupodivu jsme všichni přežili,” vzpomíná Jakub Janda. Právě jedna z českých hvězd posledního desetiletí se bude loučit s aktivní kariérou.  

Projekt odstartuje začátkem roku kvalifikačními koly v několika střediscích po celém Česku, bude pokračovat semifinálovými boji a velkým finále poslední březnový víkend v Dolní Moravě.

Tiskové konference projektu v Clarion Congress Hotelu v Olomouci se zúčastnil také PhDr. Jan Závěšický, ředitel Jeseníky-Sdružení cestovního ruchu. Ten v této akci vidí také potenciál v propagaci regionu. „Je to jedinečná akce, turisticky velmi atraktivní, která zatím u nás v České republice nemá obdoby,” řekl Závěšický. Na finále se očekává také množství turistů z Polska.  

Dalším významným cílem je vybrat z registračních poplatků od účastníků část peněz na inkubátor pro předčasně narozené děti, který rozšíří zázemí nemocnice v Šumperku.

„Zažil jsem před lety situaci, kdy moji těžce postižené dceři hrozilo pár týdnů po narození, že bude kvůli malému počtu těchto přístrojů od inkubátoru odpojena,” vysvětlil duchovní otec akce Vlastimil Blaťák. Jeho občanské sdružení LucyTeam, které s pomocí amatérských i profesionálních sportovců včetně Jandy shání peníze na inkubátor, je spolu s agenturou RPSC ideas hlavním organizátorem závodů.

Projekt počítá s tím, že se o soutěže s mistry může zapojit každý, kdo umí jezdit na lyžích. Můstky, na kterých se bude soutěžit v kvalifikaci i ve finále, budou mít doletový bod maximálně deset metrů. To znamená, že na ně mohou amatéři včetně dětí na běžných sjezdových lyžích.

Registrační formulář, podrobnosti a podmínky najdou zájemci na webu openworldcup.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám