Hlavní obsah

Jeden svět v Mikulově bude snímat otisky prstů

Novinky, Dana Smrčková

Do mikulovských ulic vyrazí na začátku dubna studenti a studentky. Budou s sebou mít velkou polystyrenovou nástěnku, nádobu s barvou a kyblík s vodou. Proč? Aby všechny kolemjdoucí pozvali na festivalové promítání filmů i doprovodný program a vymámili z nich otisky prstů. Půjde totiž o rekord.

Foto: Kristýna Michnová

Nápis Jeden svět loni v Mikulově sestavovali z lidí, do pokusu se jich zapojilo více než sto třicet.

Článek

„Chceme z nich sestavit nápis Jeden svět a pokusit se o co největší počet sesbíraných otisků prstů. Ti odvážnější můžou zapojit celou dlaň nebo dokonce chodidlo,“ usmívá se Sylva Chludilová z Mikulovské rozvojové, která regionální Jeden svět v Mikulově zajišťuje.

Podle ní má netradiční akce symbolizovat to, že každý z nás je součástí jednoho světa. Sběrači otisků prstů budou v ulicích města k vidění od 4. do 7. dubna, kdy mezinárodní filmový festival o lidských právech odstartuje vystoupením fyzického básníka Petra Váši.

Po zahajovacím snímku s názvem Pozemšťané, koho budete volit? přijde na řadu půlhodinový dokument tematizující novodobou lichvu, problematiku dluhů, chudoby a sociálního vyloučení. Jmenuje se Šitkredit a produkovala ho přímo společnost Člověk v tísni, která Jeden svět organizuje.

První festivalový den uzavře příběh ze Slovenska Z kola ven – Co za tím je? Vypráví o Jožkovi, bývalém narkomanovi, jehož otec je gambler a matka živí rodinu prostitucí. Režisér zachycuje Jožkovo úsilí uniknout z bludného kruhu a začít jiný, nový život.

Promítat se bude v kinosálu, kinoklub obsadí doprovodné akce a ve foyer se objeví stánek Centra ekologické výchovy Pálava se zbožím, které respektuje principy Fair Trade. Informace o začátku jednotlivých projekcí a vstupném jsou dostupné na webu města Mikulov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám