Hlavní obsah

Jazzová mše zakončí festival Za poklady Broumovska

Novinky, Kateřina Ostradecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěrečný koncert letního festivalu klasické hudby Za poklady Broumovska rozezní stejně jako vloni v sobotu 2. září kostel sv. Vojtěcha v broumovském benediktinském klášteře.

Foto: Jaroslav Winter

Závěrečný festivalový koncert rozezní kostel sv. Vojtěcha v broumovském klášteře.

Článek

Od 18 hodin tady vystoupí Škampovo kvarteto, Kühnův smíšený sbor pod vedením hlavního sbormistra Marka Vorlíčka a komorní sólisté Karla Růžičky. A právě nejznámější dílo tohoto jazzového klavíristy a skladatele, jazzová mše nazvaná Celebration Jazz Mass, uzavře 12. ročník festivalu Za poklady Broumovska, které po celé léto lákal na koncerty renomovaných českých i zahraničních interpretů do kostelů tak zvané broumovské skupiny. Vstupné na koncert je dobrovolné, výtěžek poputuje na péči o kostely. 

Karel Růžička (1940–2016) byl legendárním českým klavíristou, jazzovým hudebníkem, hudebním skladatelem a pedagogem. Na pražské konzervatoři vystudoval hru na bicí nástroje a hru na klavír. V sedmdesátých letech hrál v souboru Luďka Hulana, později působil v řadě dalších renomovaných českých jazzových orchestrů i sólistů.

Patřil mezi nejznámější české jazzové muzikanty. Po absolvování vojenské služby čtyři sezóny působil v orchestru Divadla Semafor, který vedl Ferdinand Havlík, druhou půlku šedesátých let strávil z popudu Karla Krautgartnera v Jazzovém orchestru Československého rozhlasu.

V sedmdesátých letech hrál v souboru Jazz Celula Laca Deczicho, později se souborem SHQ Karla Velebného. Zároveň velmi často jako host vystupoval i nahrával s mnoha předními jazzovými sólisty (Rudolf Dašek, George Mráz, Jiří Stivín, Rudolf Rokl) a orchestry (Pražský Bigband Milana Svobody, Orchestr Gustava Broma, finským a dánským rozhlasovým orchestrem apod.). Jako skladatel působil i v oblasti vážné hudby, komponoval vokální hudbu, komorní hudbu i skladby symfonické. 

Dvanáctý ročník festivalu, nad nímž převzalo záštitu Ministerstvo kultury, podpořili partneři MND a Kasper, Veba, Raiffeisen Leasing a Hobra-Školník, Státní fond kultury ČR, Královéhradecký kraj, Královéhradecká diecéze a místní farnosti, město Broumov, Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově, Podnikatelský klub Broumovska, Dobrovolný svazek obcí Broumovsko, Region Broumovsko a místní živnostníci a podnikatelé, kteří přebírají patronát nad koncerty ve svých obcích. Mediálními partnery 12. ročníku festivalu jsou Český rozhlas Hradec Králové, Opera+, Harmonie, Týdeník Rozhlas, PROPAMÁTKY a Naše Broumovsko.

Festival pořádá Vzdělávací a kulturní centrum Klášter Broumov a Za poklady Broumovska o.p.s.

Reklama

Výběr článků

Načítám