Hlavní obsah

Jazzová kapela Limbo si podmanila festivalové návštěvníky

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve volyňské tvrzi proběhl v sobotu 10. srpna mini festival Mlčeti jazz, pořádaný Městským muzeum ve Volyni, sídlícím v středověké tvrzi. Plánovaný venkovní průběh na nádvoří tvrze zkraje zhatil déšť, takže první kapela ještě vystoupila uvnitř objektu.

Foto: Petr Hejna
Článek

Tou byl kvartet Limbo, jehož vůdčí osobností je hráč na dechové nástroje Pavel Hrubý, jehož melodické linky se proplétají s dalším dechařem, kterým je nestor jazzové, zejména pak plzeňské, hudební scény František Kučera. Rytmiku pak tvoří kmenový hráč Taras Voloshchuk, vyhledávaný skutečný mistr basů, zde navíc mající na starost vytvořit i harmonický podklad, jelikož Limbo je prosté piana či kytary, a za bicími usedl díky nucenému záskoku velmi narychlo povolaný Petr Balhar.

Hudba Limba po právu byla v roce 2008 nominována na cenu Anděl za album Kalimbo. I když je to projekt svým způsobem avantgardní, přesto hudba Limba je libá, melodická, s prostorem na instrumentální sóla, rezonující od Tarasovy melancholické Dumky po vesele hravě svižný Tanec na pláži. Těžkou práci vzhledem k původnímu neoposlouchanému materiálu měl mladý bubeník. Kapelu odměnil vydatný potlesk a došlo i na přídavek.

Na nádvoří v obvyklém prostoru pod javorem zakrátko vystoupil Kamil Krůta, vystupující a známý pod poněkud bizarním uměleckým jménem Koonda Holaa. Jedná se o častou one man show, kde účinkující pomocí looperu (pro neznalé smyčkovače, tedy zařízení, do kterého se naživo nahrávají podklady) tvoří mnohovrstvé podklady. Příznivci tohoto KK, tedy ať již zkratkou má být vyjádřeno jméno vlastní, či přijaté, ho mohou zde na jihu Čech opět slyšet 25. srpna v kostele CČSH v Mirovicích. Koncert zde začne v 19 hodin.

Následovalo seznámení s Kolumbií v přednášce Matěje Ptaszka, který tam žil tři roky, čímž byl vyplněn prostor, než z jiného koncertu dorazí Jan Stehlík, s kterým v závěru večera vystoupil.

Finální set dua Jan Stehlík & Matěj Ptaszek, z nichž prvý je známý též jako St. Johnny (kytarista, skladatel a zpěvák), zatímco druhý je hráč na foukací harmoniku a zpěvák, končil okolo půl druhé v noci a byl zasvěcen jen vytrvalcům, které nezahnal narůstající chlad - takže není již na videu nikterak zdokumentován.

Reklama

Výběr článků

Načítám