Hlavní obsah

Jak si vedla Moravská zemská knihovna v roce 2016? Na výbornou

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravská zemská knihovna v Brně vydala výroční zprávu za minulý rok. Ta potvrzuje, že instituce už dávno není jen regionální půjčovnou knížek, ale živým kulturním organismem národního, dokonce mezinárodního dosahu.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Knihovna byla zřízena jako příspěvková organizace ministerstva kultury, je 2. největší knihovnou v republice a spravuje přes 4 milióny knižních svazků. Vloni rostla ve všech oblastech své činnosti. Aktivně se zapojovala do knihovnického a kulturního života v České republice a úspěšně ji prezentovala na mezinárodních knižních veletrzích.

Zprovoznila portál Knihovny.cz, který poskytuje přístup ke službám všech knihoven v republice. Zorganizovala úspěšné setkání středoevropských knihovníků v rámci konference V4+. Jako první akreditovala programy dalšího vzdělávání v knihovnictví a zahájila jejich výuku.

Realizovala vědecké a výzkumné projekty Národní kulturní identity, Horizont nebo GAČR. Během roku se přímo v knihovně uskutečnilo 446 kulturních a vzdělávacích akcí, jako byly kurzy, přednášky, veřejné diskuse, autorská čtení, výstavy nebo filmové projekce. K nejvýznamnějším projektům patřily seriál výstav Oči Brna a akce na podporu čtení Jižní Morava čte.

MZK vloni prezentovala ČR na mezinárodních knižních veletrzích v Lipsku, Londýně, Boloni a Frankfurtu nad Mohanem. Svým zřizovatelem byla pověřena realizací prezentace ČR jako hlavní hostující země na veletrzích v Pekingu 2018 a Lipsku 2019. Rovněž byla pověřena zřízením Českého literárního centra, které by se mělo do budoucna starat o soustavnou propagaci české literatury a knižní kultury jak v zahraničí, tak doma.

„Vším výše uvedeným Moravská zemská knihovna v Brně spoluvytváří vzdělanou, informovanou a kriticky přemýšlející občanskou společnost - a v neposlední řadě motivuje nové čtenáře,“ uvedl Prof. PhDr. Tomáš Kubíček, Ph.D., ředitel knihovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám