Hlavní obsah

Jak se probouzí fara?

Novinky, Tereza Zatřepálková

Obec Myslív se chlubí tím, že má probuzenou faru. Jak vypadá a kdo ji probudil?

Foto: archiv obce Myslív

Malebná budova fary je dnes krásně zrekonstruovaná. Myslív díky ní může nabídnout příjemné ubytování v netradičních prostorách.

Článek

Malebná obec Myslív leží v Plzeňském kraji nedaleko Klatov. Přestože jde o obec malou, žije velmi činorodým životem. Lidé se schází v několika spolcích a také se společně starají, aby jejich obec byla krásným a příjemným místem k životu. Důkazem toho je i budova místní fary. 

První zmínka o farní budově pochází ze 14. století. Využívána byla až do 80. let minulého století, kdy z ní odešel její poslední obyvatel pater Antonín Šesták do nedalekého Nepomuku. Fara poté zůstala opuštěná a chátrala.

Zvrat nastal v roce 2006, kdy nechal pater Vítězslav Holý obnovit fasádu a vyměnit okna. Následně byla provedena oprava střechy u přilehlé budovy. Fara znovu získala důstojný vzhled. Veškeré práce navíc byly pod kontrolou Národního památkového ústavu, jelikož je budova vedena jako památka. 

Co ale bude s farou dále? Najde se pro ni smysluplné využití? Na tyto otázky se našla odpověď až v roce 2017. V Myslívě začaly zaznívat požadavky na možnost ubytování. Vedení obce se proto spojilo se současným správcem farnosti a dohodlo se na opravě vnitřních prostor a jejich vybavení tak, aby bylo možno zde ubytovat nocležníky.

Byly vyspraveny opadané omítky, vymalovalo se a podlaha získala nový lak. Místní darovali nábytek, ložní prádlo, obrázky, nádobí a řadu dalších věcí. Proměna staré fary na příjemné obytné prostory byla dokončena instalováním deseti nových paland. 

Po dlouhá léta opuštěná a chátrající fara ožila. Zvenku láká svou malebností, a i zevnitř má své neopakovatelné kouzlo. Letos prožila svou druhou sezonu jako ubytovací zařízení. Hosté z prvního roku se rádi vraceli a navíc přibyla i řada nových. 

Důležité je také zdůraznit, že na oživení fary nebyly použity peníze z dotací či grantů. O zvelebení se zasloužila obec se svými občany a také farníci z okolí. 

Aby se o faře dozvědělo více lidí, byla letos přihlášena do národní putovní výstavy Má vlast cestami proměn. Tato výstava si všímá právě pozitivních proměn budov i míst, která přestala chátrat a zásluhou všímavých lidí znovu ožila.

Do letošního ročníku se přihlásilo 121 proměn z celé republiky. Najdete zde přírodní lokality, malé i velké budovy, kapličky, náměstí i návsi. Všechny proměny si můžete prohlédnout na www.cestamipromen.cz Je zde také rozpis putování výstavy po republice. A v neposlední řadě můžete dát hlas nejlepší proměně ročníku, či rovnou přihlásit proměnu ze svého okolí do ročníku následujícího.

Reklama

Výběr článků

Načítám