Hlavní obsah

Jak na Nový rok, tak po celý rok. Na programu byl výšlap na haldu Ema

Novinky, Josef Zajíc

Klub českých turistů Vítkovice uspořádal 1. ledna 2013 osmý ročník výstupu na haldu Ema, která se k nebi tyčí téměř v centrální části města Ostravy.

Foto: Josef Zajíc

Halda Ema. 315 m n.m. 1.1.2012

Článek

Ema (315 metrů nad mořem) je kuželovitá halda ve Slezské Ostravě na pravém břehu řeky Ostravice. Rozloha haldy je 82 hektarů, má objem přes 4 milióny metrů krychlových. Uvnitř haldy stále hoří a vytváří se teplota přes 1500 stupňů Celsia. Z haldy uniká plyn, který může být lidem nebezpečný. Proto se majitelé haldy rozhodli, že haldu uzavřou.

Od té doby se žádné organizované akce nemohly konat. V průběhu roku 2011 probíhala složité jednání mezi majiteli výsypky a Klubem českých turistů. Výsledkem je, že od dubna 2012 lze na území haldy Ema vstoupit - ovšem za určitých jasných a domluvených podmínek.

"Jsme rádi, že opět můžeme organizovat výstupy, protože vrchol haldy poskytuje nádherné pohledy a výhledy na Ostravu a její okolí. I proto je halda (i přes zákaz) vyhledávaným místem občanů," konstatoval ředitel výstupu na haldu Ema Herbert Schenker z Klubu českých turistů z Vítkovic.

Akce se konala 1. ledna 2013 od 9 hodin. Lidé mohli přicházet ze tří stran. Od zoologické zahrady, kam se mohli pohodlně dostat trolejbusem č. 104 a pak po žluté značce na vrchol. Nebo od divadla Antonína Dvořáka, přes řeku Ostravici a okolo Slezkoostravského hradu a hřbitova ke žluté značce. Také bylo možné postupovat od mostu Miloše Sýkory.

A lidé přicházeli. Již ve 12.30 hodin přivítali organizátoři devítistého návštěvníka, kterým byl Martin Michalčík. Obdržel, jako každý stý účastník, krokoměr.

Mezitím přicházeli další turisté, kteří obdrželi pamětní listy a také kalendář na rok 2013. Ve 12.50 hodin se k organizátorům dostavil tisící návštěvník, který Emu zdolal.

"Vypravili jsme se z Bohumína. Zvolili jsme jednoduchou trasu a tak jsme poprvé vystoupili na haldu Ema. Rozhledy byly fantastické, ale na Bohumín jsme se moc podívat nemohli, protože v té části je halda zarostlá náletovými stromy, které rozhledu brání. Myslím si, že by neměl být problém tuto část vysekat a zlepšit výhled," uvedl Evžen Vašulín, tisící účastník novoročního výstupu na haldu Ema.

Ve 13 hodin pro organizátory akce skončila. Do té doby se výšlapu zúčastnilo 1065 lidí, což je nový rekord. Faktem je, že i v dalších hodinách Ostravané využili mimořádně krásného počasí a na Emu se vypravili.

Klub českých turistů ve Vítkovicích zve občany na další akci, která se bude konat 7. dubna pod názvem S Emou na Emu, protože 8. dubna má svátek právě Ema.

Reklama

Výběr článků

Načítám