Hlavní obsah

Jak bydlela drobná šlechta za první republiky, vám poví na mníšeckém zámku

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na malém rodinném zámku Mníšek pod Brdy se i na podzim a v zimě děje mnoho věcí. Dokončuje se rekonstrukce druhé části zámecké zahrady a připraven je i bohatý program pro dospělé a děti. Zámek má otevřeno během týdne i o víkendech.

Foto: Jana Digrinová

Lovecký salonek na prvním prohlídkovém okruhu s kuželníkem.

Článek

„V zámeckém parku se dokončuje druhá etapa rekonstrukce. Na rozloze 6500 m2 se vybudovaly cesty a drobné zahradní stavby, mezi něž patří zídky a schodiště. Došlo k ošetření stromů, k probírce a kácení náletů a založily se trávníky. Okolo kruhové cesty se vysázely nové lípy, mezi keři kraluje bobkovišeň,“ popisuje práce zástupkyně kastelánky Lenka Pružinská.

Obnova druhé části parku, která se chýlí ke zdárnému konci, stála necelých pět miliónů korun a proběhla za finanční podpory z Evropského fondu pro regionální rozvoj, ze Státního fondu životního prostředí, z Fondu životního prostředí Středočeského kraje a vlastní zdroje přidal také Národní památkový ústav. Opravená část bude zpřístupněna v příští návštěvnické sezóně.

Dva prohlídkové okruhy

Zámek i během podzimu a zimy nabízí k návštěvě dva prohlídkové okruhy věnované životu a bydlení drobné šlechty za první republiky. Projít se zámkem můžete od úterý do pátku od 11:00 do 14:00 hodin, o víkendech je otevřeno od 10:00 do 16:00 hodin.

Procházka zámeckými interiéry připomíná spolu s portrétní galerií mníšecké majitele od baroka až po 20. století a zavede návštěvníky na prvním okruhu do místností určených k reprezentaci. „Mezi nejcennější prostory náleží zámecká kaple zasvěcená patronu stavitele zámku sv. Serváci. Kaple je zdobená původní štukovou barokní klenbou a vybavená vzácným originálem oltářního obrazu od známého českého malíře Karla Škréty,“ říká průvodkyně Marie Charvátová.  

Dále navštívíte plně zařízené jídelny, salóny, knihovnu, pracovnu nebo lovecký salonek. V pracovně neboli kanceláři barona Kasta se návštěvníci dostanou do doby nedávné, do počátku minulého století. Drobné předměty osobní potřeby i tehdy moderní technické vymoženosti nás zavedou do období první republiky. K vidění je unikátní sbírka vycházkových holí s hlavami psů, kapesní popelník vyrobený z kopýtka určený k použití do interiérů i exteriérů, telefon, psací stroj dovezený s Ameriky nebo staré rádio.  

Na tuto prohlídku navazuje prohlídka soukromých pokojů, ve kterých to podle slov návštěvníků vypadá, jako by si šlechtická rodinka jen nakrátko odběhla do brdských lesů.

Víkendové prohlídky

V sobotu 24. listopadu zveme také rodiny s dětmi na prohlídku Loutkovou s čertem a v neděli 25. listopadu na prohlídku Cesta za pohádkou. Program pro děti začíná vždy v půl druhé.

1. prosince přijměte pozvání na mikulášskou do zámeckého sklepení, které prozatím nebylo nikdy veřejnosti otevřeno. Uvidíte nejen peklo, ale také nebe. Dětem můžete nadělit Mikuláše přímo ve sklepních prostorách. Více na www.zamek-mnisek.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám