Hlavní obsah

Italské Udine ukrývá starý hrad, půvabné uličky i líného Itala na orloji

Novinky, Martina Žáčková

Když na cestách k moři do Itálie míjíte 90 kilometrů za rakousko-italskou hranicí ukazatele s odbočkou na Udine, asi vám při průměrné znalosti sportovních reálií bleskne hlavou název zdejšího fotbalového klubu. Neprohloupíte, když z dálnice sjedete, i kdybyste na to měli jen pár hodin.

Foto: Martina Žáčková

Orloj pod hradem, na jehož zvon odbíjejí razantní Rakušan a rozvláčný Ital

Článek

Nejen Udine, ale celý zdejší region Friuli má co ukázat – a to nejen fotbalovým fanouškům. Při pohledu na průmyslové stavby rozeseté podél dálnice se to sice nezdá, ale stačí sjet z odbočky jen pár set metrů do města a otevře se před vámi překvapivě malebné a pečlivě udržované historické centrum protkané romantickými uličkami a vším, co k starým italským městečkům patří.

Dnes stotisícové Udine, založené v roce 1220, bylo kdysi nejvýznamnějším městem oblasti a sídlem arcibiskupství. Má za sebou bohatou historii, kterou tu máte doslova jako na dlani. Většina památek je soustředěna na malé ploše a dá se pohodlně obejít během pár hodin. Budete se tu cítit jako ve zmenšených Benátkách – to když procházíte po malých mostcích nad vodním kanálem, jímž sem místní obyvatelé kdysi uměle přivedli vodu.

Centru dominuje zvenku prostá, ale uvnitř majestátní gotická katedrála Santa Maria Maggiore barokně přestavěná v 17. století a uvnitř zdobená freskami G. Tiepola. Jen pár desítek metrů odtud se na návrší tyčí udinský hrad a na jeho úpatí věž s orlojem, na jehož zvon odbíjí dvě urostlé sochy. Obyvatelé Udine sebeironicky tvrdí, že orloj ilustruje rozdílnost národů. Muž, jenž buší do zvonu důrazně a hlasitě, je bodrý Rakušan. Jeho liknavější souputník, jenž zvon vždy jen ledabyle pohladí, aby se moc nenadřel, prý představuje typického Itala.

Kolem orloje vystoupáte k hradu na návrší, odkud se otevírá panoramatický výhled nejen na rozlehlé město v údolí, ale i okolní štíty hor. Dojmy z vyhlídky si tu můžete příjemně vychutnat v malé kavárně při popíjení chutného espressa nebo piccola, v jehož přípravě jsou Italové zkrátka nepřekonatelní.

Návrat dolů do utichajícího města, v němž se mezitím po západu slunce rozsvítily lampy a ozářily historické uličky, je už jen dokonalou tečkou za příjemnou návštěvou zdánlivě nenápadného Udine, jehož krásy turisté teprve začínají objevovat.

Aperitiv v podobě místního vína a také typickou večeři si můžete dát v uličkách pod hradem. Za pozornost určitě stojí stará furlánská hospůdka La Ciacarade z roku 1965, kde se schází nejen místní obyvatelé, ale i Český kulturní kroužek, jenž si ji vybral za své sídlo.

Užitečné informace o Udine najdete na www.turismofvg.it/Localita/Udine nebo http://www.comune.udine.it.

Reklama

Výběr článků

Načítám