Hlavní obsah

In-lineoví bruslaři opět zdolali Habartovskou osmičku

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

In-lineová dráha nazývaná podle svého tvaru Habartovská osmička hostila v neděli 23. června další ročník amatérského rychlostního závodu, jenž je během posledních let pořádán společnými silami Komise pro sport a kulturu města Habartova a spolku Živé Sokolovsko.

Foto: Aleš Plevka

Účastníci letošního ročníku Habartovské osmičky

Článek

Oproti vedru, které panovalo v předchozích dnech, nabídlo nedělní dopoledne o poznání přívětivější klima, kdy teplota vystoupala jen pár stupňů nad dvacítku a vzduch byl navíc ochlazován příjemným vánkem.

Navzdory této příznivé situaci se na startu nakonec sešly jen necelé dvě desítky závodníků, přičemž dorostenecká kategorie tentokráte zůstala poprvé v historii naprosto neobsazena. V kategorii dětské, ženské a mužské však naštěstí startovali vždy alespoň čtyři bruslaři, a tak bylo o co soutěžit.

Od půl desáté do desáté hodiny byla na programu prezentace účastníků, kteří byli zapisováni do příslušných tabulek v notebooku. Zároveň jim byla přiřčena a zapůjčena i startovní čísla, která si nejen pro tento závod nechal vyrobit místní Dům dětí a mládeže, jehož pracovnice jsou tradičními pomocnicemi při realizaci samotného závodu. K jeho zajištění kromě členů komise a s polku svými silami přispívají i členové jednotky sboru dobrovolných hasičů, kteří působí coby zdravotnická hlídka na trati.

Krátce po desáté hodině se ke zdolání svého jednoho okruhu připravovala čtveřice těch nejmladších. Ti byli na trať vypuštěni samostatně, aby byla zajištěna jejich větší bezpečnost a eliminovala se možnost kolize s poněkud dravějšími dospěláky. Za necelou čtvrthodinku byli všichni úspěšně v cíli, a tak se mohlo přistoupit na odstartování kategorie mužů a žen.

Čtrnáct závodníků a závodnic bylo na trať vysíláno s patnáctisekundovými odstupy. Všechny pak čekaly dva okruhy, což v součtu znamená něco přes čtyři kilometry. Díky aktuálním povětrnostním podmínkám byla jízda po jedné straně osmičky výrazně náročnější, neboť bruslaři byli nuceni se potýkat nejen s odporem asfaltového povrchu, ale i s poměrně nezanedbatelným větrem, který jim pak vydanou energii kompenzoval foukáním do zad na druhé straně trati.

I všichni dospěláci, přestože absolvovali kola dvě, byli asi za čtvrthodinu bez větší újmy v cíli. K několika drobným pádům sice letos došlo, ale díky chráničům byly jejich následky minimální, a několik odřenin tak stačilo ošetřit jen dezinfekcí.

Po dojetí se v cíli všichni mohli těšit z perníkové medaile. Asi dvacet minut, které organizátoři potřebovali k vyhodnocení výsledků, mohli všichni strávit občerstvením, které připravili členové spolku Živé Sokolovsko a mezi nímž nechyběly ani populární opečené buřty.

Krátce po jedenácté hodině se ujal slova místostarosta Habartova Ing. Milan Krčín, který všem poděkoval za účast a odvedené výkony, za něž těm nejrychlejším předal medaile diplomy a několik dalších drobností.

Z těch nejmladších profrčel celý ovál nejrychleji Dominik Skála, jemuž na záda těsně dýchal Dominik Beščikov a oba na třetím místě doplnil Petr Rosenkranz. Mezi ženami se nejlépe vedlo Jitce Beštové, kterou následovala Alice Novotná a bronz brala Michaela Bendová. Mezi muži dnes prokázal nejlepší formu Václav Bešta, jemuž zdatně sekundoval Tomáš Tvaroužek. Na bronzovém stupínku je doplnil Michal Maštera.

Reklama

Výběr článků

Načítám