Hlavní obsah

I Ostrov má už svou pouliční knihovnu

Novinky, Jan Bureš

Úspěchem pouličních knihoven u nás i ve světě se inspirovala skupina ostrovských dobrovolníků.

Foto: Jan Bureš

Autobusová zastávka v Ostrově má od neděle 14.června novou atrakci - pouliční knihovnu.

Článek

V neděli 14. června se podařilo na autobusovou zastávku na Mírovém náměstí v Ostrově instalovat pouliční knihovnu. Nese neobvyklý název Knižní špulka, protože jako materiál na její výrobu byla použita vyřazená špulka na elektrické kabely.

Autorem je ostrovský občan Wojciech Korzuchowski a to za pomoci dalších Ostrovských - Pavlíny Volkovjakové, Petra Fráni a bývalého starosty Jana Bureše. Inspirací jim byly podobné pouliční knihovny v dalších městech u nás i zahraničí. Knížky si je zde možno vypůjčit na dobu krátkou, dlouhou, nebo klidně napořád.

Místo pro její instalaci nebylo zvoleno náhodou, na autobusové zastávce totiž čekají lidé na autobus a tak si mohou dlouhou chvíli ukrátit čtením. Zastávka je navíc částečně kryta před nepřízní počasí a je nedaleko Mírového náměstí, kam chodí spousta Ostrováků.

Knihovna je veřejná a knížky si odsud může brát kdokoli a také je sem může kdokoli dát. Stejně jako třeba CD, nebo DVD. Mezi prvními knihami, které se v knihovničce nachází pro radost všech kolemjdoucích, byly např. Poláčkovo Bylo nás pět, Vieweghův Román pro muže, nebo výběr z díla Jiřího Wolkera.

Tato knihovna nebude v Ostrově osamocena, už se chystá další a opět z neobvyklého materiálu - kusu stromu. Její místo také není ještě přesně určeno, ale zřejmě půjde o další oblíbené výletní místo Ostrovských - Borecké rybníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám