Hlavní obsah

Humanitární sbírky s názvem Srdce pro Ukrajinu odstartovaly ve Vodňanech

Novinky, Petr Oliva

Po několikaměsíční přípravě se 27. července začaly konat humanitární sbírky s programovým názvem Srdce pro Ukrajinu, určené občanům Ukrajiny z východních regionů, zasažených vlnou teroristických akcí proruských separatistů. Prvním městem byly Vodňany.

Foto: Petr Oliva

Stánek na náměstí ve Vodňanech.

Článek

V pondělí v 9.00 byl na náměstí otevřený stan, kam mohli občané přinášet oblečení, potraviny, zdravotnické potřeby, autolékárničky, čistící prostředky apod. Sbírka skončila v 17.45 hodin. Nesebralo se téměř nic (jedna polévka instant, 500 g těstovin a dva balíky dětského oblečení). Zájem ze strany veřejnosti byl průměrný, ale byla to první sbírka. Spíš se všichni jen chodili dívat, co se na náměstí děje.

Další sbírka se bude konat ve středu 29. července od 9.00 znovu ve Vodňanech na náměstí na stejném místě. Dále jsou organizátoři sbírek dohodnuti se starosty měst Týn nad Vltavou (3. 8. - 5. 8.), Hluboká nad Vltavou (6. 8. - 8. 8), Zliv (10. 8. - 12. 8.). Pokračovat by se mělo ve městech Bechyně, Soběslav, Veselí nad Lužnicí, České Budějovice. Zatím z technických důvodů nelze přesně stanovit termíny.

Hmotné sbírky pořádá nezisková organizace Humanitární pomoc Ukrajině, z. s., zapsaná ve spolkovém rejstříku u Krajského soudu v Českých Budějovicích. Vznikla v květnu 2015 a podílí se na ní občané obcí Dříteň, Temelín a Zliv. 

Členové organizace věří v podporu občanů jihočeského regionu, kde budou působit do té doby, dokud to bude potřeba. Chtějí se snažit svou činností na sebe upoutat i firmy, které by se mohly stát sponzory. Dosud je organizace financována z peněz členů spolku a jejich výše je velmi omezena. Přesto se podařilo dát neziskovou organizaci dohromady a začít s činností.

V okamžiku, kdy bude naplněna kapacita motorového vozidla a přívěsu, bude pomoc odvezena naší organizací ukrajinským občanů, žijících v okolí Mariupolu v zóně ATO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám