Hlavní obsah

Hrdinou Divadelního léta bude Don Quijote

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devátý ročník festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem už zná svého hrdinu – letos jím bude španělský rytíř Don Quijote v podání herce Kamila Halbicha.

Foto: Divadelní léto pod plzeňským nebem

Jeviště s hledištěm pro 400 diváků vyroste poprvé na prostranství U Zvonu.

Článek

Na motivy slavného románu Miguela de Cervantese, od jehož smrti uplyne letos 400 let, bude příběh "důmyslného rytíře Dona Quijota de la Mancha" režírovat ve vlastní úpravě umělecký šéf Divadelního léta Vilém Dubnička. Festival každoročně oživuje v červnu a červenci historické centrum města, do jehož kulis zasazuje vlastní originální inscenaci.

Divadelní léto pod plzeňským nebem pořádá PaNaMo ve spolupráci se Západočeskou galerií v Plzni, partnerem vedlejšího programu je Johan, z. s. a festival podporuje společnost Plzeň 2015.

Jeviště s hledištěm pro 400 diváků vyroste poprvé na prostranství U Zvonu. Premiéra Dona Quijota se tu odehraje 2. července a po ní bude následovat 10 repríz. Diváci se mohou tradičně těšit i na opakování loňských inscenací – autorské poetické komedie NOs a také na 7 repríz velmi úspěšné hororové komedie Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor, zlý pes! s plzeňským rodákem Pavlem Baťkem v hlavní roli. Připravena je malá ochutnávka improvizačního představení, které bude uvedeno ve spolupráci s Johan, z. s.

Divadelní léto je největším open air divadelním festivalem v Plzeňském kraji, v posledních letech se jeho návštěvnost ustálila na 8000 diváků. Hvězdou festivalu bude letos pražský herec a dabér Kamil Halbich, jehož tvář diváci dobře znají z filmů i televizní obrazovky. Spolu s ním se v inscenaci Don Quijote představí profesionální herci plzeňských i mimoplzeňských divadel Marek Adamczyk, Bronislav Kotiš, Jan Teplý, Michal Štěrba, Zdeněk Rohlíček, Antonín Procházka ml., Jana Zenáhlíková, Diana Toniková a Jana Kubátová.

„Myslím, že každý z nás má pocit, že je tak trochu Don Quijote. Proto ta postava baví lidi už více než čtyři sta let. Kamil Halbich je pro mě jednoznačně tím nejlepším hercem, kterého si dokážu v roli Dona Quijota představit. Těším se na něj,” říká ke své nové inscenaci Don Quijote umělecký ředitel Divadelního léta, režisér a herec Vilém Dubnička.

Vstupenky na jednotlivá představení se začnou prodávat 1. dubna prostřednictvím sítě GoOut a k dostání budou od 1. dubna také v DEPO2015, kde bude nově otevřená kamenná prodejna GoOut.

„Vstupenky prodáváme přes systém GoOut letos poprvé – důvodem je především jednodušší použití pro konečné uživatele (diváky), ale i lepší podmínky, které nám provozovatelé nabízejí. Bohužel jsme nuceni v letošním roce přenést finanční zodpovědnost na diváky více, než tomu bylo zvykem v minulých letech, a to především z důvodu radikálního snížení podpory města Plzně v rámci čtyřletých dotací. Vstupenky musíme zdražit o zhruba 50 Kč/ks, cenu držíme pouze u nejlevnějších vstupenek v posledních řadách z toho důvodu, aby Divadelní léto zůstalo dostupné opravdu pro každého,” vysvětlila Marcela Mašínová, ředitelka festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám