Hlavní obsah

Hrál s Ray Charlesem i Lizou Minelli, teď bude koncertovat v Písku

Novinky, Petr Hejna
Aktualizováno

Štěpán Markovič, výrazná osobnost nejen tuzemské jazzové scény, ve čtvrtek 15. srpna vystoupí v Písku se seskupením Markovič Gipsy Groove, kde ho doprovodí kmenoví hráči z kapely Gulo Čar.

Foto: Patrick Marek
Článek

Štěpán Markovič známý od raných projektů, kterými byla kapela E.S.P. a později Jazz Face, je zásadní tváří moderního jazzu. Ne náhodou byl tedy vybrán i do All Stars Big Bandu, který doprovázel uvedené americké umělce. Také natočil desku, a dokonce živě hrál s bývalým americkým prezidentem Billem Clintonem.

Z domácích zvučných jmen má na kontě spolupráci s Emilem Viklickým nebo ve Spojených státech léta úspěšně domestikovaným Laco Deczim.

Působí jako pedagog na pražské konzervatoři Jaroslava Ježka, inicioval např. hudební festival Jazz na Karlštejně, vystoupil opakovaně i na pražském Jazzu na Hradě, podílel se na programu Jazzu u Rodena, tedy v soukromém sídle tohoto herce, který je jeho přítelem. Markovič je vynikající improvizátor a novátorský průkopník domácí jazzové scény, nebrání se fúzi s rozličnými hudebními styly.

Jeho doprovodnou kapelu tvoří zakládající členové brněnské romské funky soulové kapely Gulo Čar. Markovič Gipsy Groove je znám pod předchozím názvem Gulo Čar Rhytm.

Gulo Čar se mohou pochlubit vřelým přijetím coby předkapela Jamese Browna, legendy funky a soulu. Spolupráce s Dougem Wimbishem jim přinesla v roce 2003 uznání udělením ceny Anděl za nejlepší desku v kategorii world music. O tom, že Wimbish není ve světové muzice druhořadým pojmem, svědčí - krom účasti v kapele Living Colour či Jungle Funk a sólové tvorbě - jeho spolupráce s veličinami jako jsou Jeff Beck, Mick Jagger, Joe Satriani, George Clinton, ale i Depeche Mode nebo Tarja Turunen. A být v podobné společnosti je pro Gulo Čar vskutku prestižní záležitostí.

Kapela se představí v obsazení Štěpán Markovič - saxofon, Pavel Dirda - klávesy, Ladislav Richter - kytara, Vladimír Dirda - baskytara a Libor Dirda  u bicích.

Videa:

Koncert proběhne ve čtvrtek 15. srpna od 19.30 hodin v Palackého sadech v rámci Píseckého kulturního léta, pořádaného Centrem kultury Písek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám