Hlavní obsah

Hradozámecká noc na zámku v Mníšku potěší ohňostrojem i ochutnávkou vín

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 31. srpna o Hradozámecké noci zámek v Mníšku pod Brdy připravuje úplně nový program pro malé i velké návštěvníky. Od 16 do 20 hodin je přichystána zábava pro děti a nebude chybět historický šerm ani ohňostroj. Od 20 hodin tu potěší dospělé návštěvníky ochutnávkou vín a dobrým jídlem.

Foto: Anna Čelouchová

Hradozámecká noc v Mníšku pod Brdy se zbrusu novým programem.

Článek

"Chtěli jsme přinést něco úplně nového a zábavného jak pro nejmenší návštěvníky, tak pro návštěvníky odrostlejší, kteří se chtějí bavit a prožít nevšední večer na nádvoří zámku a zámecké zahradě. Snad se nám podaří zlákat vás k tomu, abyste se 31. srpna bavili právě v zámku Mníšku pod Brdy," informovala o přípravách Hradozámecké noci zástupkyně kastelánky Ivana Černá.

Svět tajemných skřítků bude poodhalen v zámeckých komnatách. Chybět nebude výtvarný ateliér, kde si děti vyrobí důležitého skřítka Zádveřníka, ochránce všech domů, stavení, chalup či zámků. Je to hodný skřítek, který přináší štěstí, pomáhá v domácnosti a opravuje rozbité nástroje. Promítat se budou pohádky a se zatajeným dechem budou moci návštěvníci sledovat šermířské souboje.

Uvidí také kouzelné sklepení s pohádkovými bytostmi i 70 panenek, které oblékly historické kostýmky. Vrcholem programu bude ohňostroj.

Pro dospělé se chystá program od 20 hodin. Půjde o jedinečné kostýmované večerní prohlídky s poutavým výkladem nazvané Z tajného deníku Serváce Engela, zakladatele zámku.

To tady ještě nebylo. Návštěvníci se dovědí o starostech při stavbě zámecké budovy, položení základního kamene nebo jaký skvost se nalézá v rodinné kapli a kolik peněz za něj vydal. Všechny tyto informace stavitel zámku evidoval a pečlivě zapisoval.  

Co napsal Servác Engel například o stavbě zámku?

Při stavbě byly použity tři velké jeřáby, které stavitel zámku dal udělat a popisuje je takto: „Nástroj zvaný jeřáb měl rozličná kolečka, takže se vše dělo zcela lehce a pro přihlížející to bylo veselé a jeřáby byly tak vysoko, že všechny vyzdvihovaly kameny až pod střechu a nota bene jeden jeřáb sahal svou rukou až k druhému a byly jimi vyzdvihovány nejen tyto velké kameny, ale také cihly a vápno a byly velmi užitečné. Jeřáby nemohl nikdo udělat, pouze Šváb Tomáš Vogel, měšťan a tesař z Menšího Města pražského, a každý mě stál 500 zlatých, tři jeřáby tedy – 150 zlatých.“  

Pro všechny návštěvníky večera je připraven bohatý doprovodný program. Country kapela Balzám, ochutnávka vín, výstavu výtvarných prací paní Taťjany Krechové a dobré jídlo ze zámeckého grilu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám