Hlavní obsah

Hradozámecká noc na zámku Konopiště nabídne exkluzivní prohlídky, připravena je dělostřelecká show

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradozámeckou nocí na zámku Konopiště vyvrcholí letošní hlavní návštěvnická sezóna. Návštěvníci si mohou vybrat z několika tematicky odlišných prohlídek. Pobyt na Konopišti zpříjemní skupina Dei Gratia a připravena je i dělostřelecká show. Chybět nebude ani občerstvení.

Foto: Konopiště
Článek

Hradozámecká noc se letos bude konat v noci na neděli 27. srpna. Akce představuje památky v netradiční době a s netradičním programem a uskuteční se na více než osmi desítkách památek po celé České republice.

„Akce začne v 19. hodin a skončí o půlnoci. Vybrali jsme pro návštěvníky exkluzivní prohlídky, které dělají tuto akci výjimečnou. Na nádvoří bude hrát skupina Dei Gratia dobové skladby, především renesanční a gotické. Je připravena dělostřelecká show a nesmí samozřejmě chybět bohaté občerstvení. Pokud jde o prohlídky, každá vede jinou částí zámku a je tematicky odlišná, aby návštěvníci, kteří mají zájem pobýt na zámku celou noc, měli program co nejpestřejší,” uvedla kastelánka zámku Konopiště Jana Sedláčková.

 Prohlídky:

Carpe diem se zámožným rytířem Přechem z Hodějova aneb Výlet do renesančního života. Tato prohlídka se nabízí jednou za dva týdny jako večerní od 20 hodin a je součástí akcí k letošnímu tématu "Rok renesanční šlechty". Prostřednictvím postavy skutečného majitele zámku v době předbělohorské - Přecha z Hodějova jsou návštěvníci seznámeni s děním na Konopišti toho času a uvidí prostory, které byly v renesanci vybudovány. Atmosféru doplňuje osvětlení svícny a autentické předměty z období renesance, které jsou součástí zámeckých sbírek a nejsou při jiných příležitostech k vidění (za všechny lze jmenovat vzácnou kroniku Václava Hájka z Libočan)

Další možností je prohlídka zaměřená na období života královny Marie Terezie. Provázet bude Jindřich Forejt. Trasa vede jižním barokním křídlem a zaměří se na osobní život Marie Terezie, její politiku, korespondenci s dcerami a baroknímu stylu života.

Těžké časy renesance s komtesou Janesou (třinácté komnaty Konopiště). Již tradiční hradozámecké prohlídky s komtesou Janesou nabízejí vždy pohled do nepřístupných prostor, dá se říci do 13. komnat zámku. Tentokrát se návštěvníci dostanou postupně až do pater nejvyšších, do velké věže. Komtesa Janesa navštíví na své cestě zámkem renesanční osobnosti z řad umělců, alchymistů, inkvizitorů či archivářů.

Návštěvník se může rozhodnout i pro prohlídku soukromého bytu arcivévody Františka Ferdinanda d´ Este. Veškeré uspořádání odpovídá původnímu z doby kolem roku 1900.

Tajemné zámecké sklepení pro dětské hemžení je trasa pro nejmenší návštěvníky. Potkají se na ní s pohádkovými postavami a vyslechnou si zajímavé příběhy.

Růžová zahrada se skleníky ve svitu loučí a pochodní. Délka prohlídky neomezená.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám