Hlavní obsah

Hrad Svojanov si výletníci prohlédnou za poloviční vstupné

Novinky, Květa Korbářová

Do Dnů evropského dědictví, které se konají vždy v září, se tradičně zapojuje také hrad Svojanov. Nabízí zvýhodněné vstupné.

Foto: Květa Korbářová

Na hradě Svojanov se zabaví i nejmenší výletníci. Správa památky pro ně pořídila nové hřiště.

Článek

Kdo se vydá na hrad Svojanov o následujících dvou víkendech, ušetří. Za polovinu vstupného si výletníci prohlédnou celou památku.

V rámci Dnů evropského dědictví nachystala správa hradu Svojanov pro návštěvníky dárek. „Pro všechny, kdo se k nám ve dnech 9. a 10. 9. a 16. a 17. 9. vydají, jsme připravili zvýhodněné vstupné. To znamená, že si celý hrad, tedy oba komentované prohlídkové okruhy, mohou prohlédnout za cenu jednoho,“ informuje kastelán hradu Miloš Dempír.

Milovníci historie se seznámí nejen s životem na historickém sídle v 19. století, ale i s tvrdým středověkem, legendami a pověstmi o hradu, mučírnou a životem hradní posádky. V ceně je samozřejmě zahrnutý také venkovní areál, jehož trasa čítá víc jak kilometr procházek po zahradách, hradbách, nádvořích, včetně výstupu na věž. 

Každý návštěvník počítá s určitým časem, který na památce stráví. Jeden prohlídkový okruh na Svojanově trvá hodinu, a to je pro některé ratolesti dost dlouhá doba. Pak už ztrácejí pozornost. Na hradě však vědí, jak děti rozptýlit. Správa památky pro ně pořídila nové hřiště.

„Snažili jsme se vyjít vstříc rodinám s dětmi. Na hřišti se děti zabaví. Tím se jejich návštěva hradu tak trochu odlehčí. Sami rodiče pak mohou v klidu posedět v kiosku s občerstvením, který je v těsné blízkosti hřiště,“ míní kastelán.

Když pracovníci správy památky vybírali jednotlivé herní prvky, snažili se, aby se zde vyžily všechny věkové kategorie dětí. Rodiče nejmenších ratolestí ocení pružinová houpadla a houpačku. Pro větší děti je nachystaná velká sestava s věží, prolézačkou, skluzavkou, kreslicí tabulí a počítadlem. Kluky a holky určitě potěší i houpání v hnízdě.

Výletníci najdou hřiště u parkoviště před hradem, tedy právě tam, kde bylo to předchozí, které s léty dožilo. Původní herní prvky také nevyhovovaly současným požadavkům. Podle kastelána jsou všechny nové součásti opatřené certifikátem a splňují normy pro bezpečnost a provoz dětských hřišť. Správa hradu vybavení nezbytného koutku pořídila za zhruba 160 tisíc korun. Použila na ně výtěžek tržeb ze vstupného. 

Hrad má v září brány otevřené každý den včetně pondělí, a to vždy od 9 do 17 hodin. 

Reklama

Výběr článků

Načítám