Hlavní obsah

Hrad Karlštejn nově otvírá své brány již o únorových víkendech

Novinky, Vladimír Lachout

Hrad Karlštejn přivítá první návštěvníky již v sobotu 5. února - sídlo "Největšího Čecha" tak otevírá své brány zcela nově již o únorových víkendech. Pak od 1. března denně kromě pondělí až do 13. listopadu.

Foto: Vladimír Lachout

Letos na Karlštejn přijede koncertovat Mišík i Hutka. V Podhradí budou jazzové večery Štěpána Markoviče.

Článek

První prohlídková trasa (historické interiéry Císařského paláce a Mariánské věže) byla v poslední místnosti doplněna; jsou zde vystaveny repliky české a říšské koruny. Oba originály byly v minulosti na hradě uloženy po dobu desítek let.

Další novinkou pro letošní rok bude rozšíření otevírací doby (v podstatě její posunutí o hodinu déle, např. v červenci a v srpnu bude poslední prohlídka začínat až v 19 hodin).

Také 2. návštěvní okruh, který zaujímá ty nejcennější historické interiéry hradu včetně Kaple sv. Kříže, bude nově otevřen již od 1. května až do 6. listopadu. Počet osob do skupin je zvýšen z 15 na 20. Návštěvníci letos jistě rádi uvítají i každodenní možnost návštěvy hradu během letních prázdnin.

Z kulturních pořadů je pro rok 2011 připraven koncert československé bigbítové legendy Vladimíra Mišíka či nový šansonový projekt Chantal Poullain. Vystoupí i písničkář Jaroslav Hutka. V jednání je i koncert české superstar Vlasty Horvátha.

Neobvyklý festival jazzové hudby přiváží letos na Karlštejn jeden z nejuznávanějších českých jazzových hráčů, saxofonista Štěpán Markovič. V jeho dramaturgii se budou v karlštejnském Podhradí v létě konat pravidelné jazzové večery. Svou účast na festivalu Jazz na Karlštejně již přislíbila řada špičkových jazzových hráčů z tuzemské i světové hudební scény.

Poprvé jsou plánovány i scénické noční prohlídky hradu Karlštejn. K zahájení nové návštěvnické sezóny je připraven koncert souboru Musica Bohemica (20. března).

Další aktuality, kulturní akce či virtuální prohlídku naleznete na www.hrad-karlstejn.cz). Na webu jsou ke shlédnutí i videoreportáže z uplynulých akcí či e-shop se vstupenkami.

Reklama

Výběr článků

Načítám