Hlavní obsah

Hrad a zámek Staré Hrady očekává o víkendu stotisícího návštěvníka

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrad a zámek Staré Hrady u Jičína nabízí prohlídky pro děti i dospělé. Po své rekonstrukci nabízí tři okruhy, na nichž se návštěvníci vydávají do doby císaře Františka Josefa I. i do pohádky čaroděje Archibalda I.

Foto: Staré Hrady
Článek

Staré Hrady byly otevřeny pro návštěvníky po rekonstrukci v roce 2007. Historie hradu však sahá až do roku 1340, kde se poprvé o tvrzi Stará zmiňuje ve své závěti Arnošt ze Staré. V hradu se také pravděpodobně narodil jeho syn, první arcibiskup pražský - Arnošt z Pardubic (1305-1364).

Potom se zde vystřídalo mnoho majitelů, mezi nimi je nutno vzpomenout na Kryštofa Popela z Lobkovic(1567), majitele sousedního panství Kost, který tvrz přestavil na renesanční zámek. Z této doby pochází také nad vstupním portálem psaníčková a figurální sgrafita a hlavní oltář v kostele - dřevořezba Kristova křtu.

Jmenujme i známého ekonoma a vévodu Albrechta z Valdštejna (1583-1634), který zajistil jeho prosperitu a vývoj. Po roce 1945 se stal zámek majetkem československého státu, který rozhodl o jeho demolici (1960), avšak díky pár nadšencům v čele s učitelem Vladimírem Holmanem se uchoval až do prodeje manželům Sukovým.

Prohlídky pro dospělé i pro děti

Kdo bude mít zájem podívat se do historie Starých Hradů, podívá se na expozici Jak se žilo za císaře pána Františka Josefa I. prostým lidem, měšťanům a šlechtě. Z dob našich prababiček jsou zde nejen kupecké krámky, obchod s kávou a c. k. hostinec, ale také barokní kuchyně, velká lovecká chodba, unikátní ložnice aj.

Hrad však láká svými pohádkami především děti. V pohádkovém sklepení i na půdě na ně čeká mnoho pohádkových bytostí, umounění čerti, vodníci, skřítkové i čarodějnice a nechybějí ani draci. Od roku 2012 je otevřena nová Čarodějná dračí komnata dračího krále Rozumbradáka a jeho ženy dračí královny Starostlindy - jsou zde i jejich tři neposedné dcerky, dračí princezny Trajdalína, Lajdalína a Rozcaplína.

Pohádky čaroděje Archibalda I.

Starohradské pohádky nejvyššího pohádkového čaroděje Archibalda vypráví 77 starohradských pohádek a příběhů. Dovíte se, jak nejvyšší pohádkový čaroděj Archibald I. na hrad přišel, jak to bylo s draky a dračími princeznami Lajdalínou, Trajdalínou a Rozcaplínou či se zvídavou čarodějnicí Kušmírou a popletenou Apsindou. Nyní vychází již třetí díl Starohradských pohádek čaroděje Archibalda

Dárek pro stotisícího návštěvníka letošního roku

"Už je to jisté - již tento víkend na Starých Hradech přivítáme stotisícího návštěvníka letošního roku. Můžete jím být i právě vy... Už se na vás všichni moc těšíme a vy se také těšte, protože je pro vás připraven program i dárek vskutku pohádkový. Tak na viděnou u nás, na pohádkových Starých Hradech. Otevřeno máme celoročně," pozvala stotisícího návštěvníka (a nejen jeho) majitelka Petra Suková.

Reklama

Výběr článků

Načítám