Hlavní obsah

Hračky ze staré půdy míří do Luhačovic

Novinky, Dana Lipovská

V Muzeu luhačovického Zálesí v Luhačovicích začne v sobotu 2. února vernisáží výstava Hračky ze staré půdy. Expozice představí mimořádný soubor hraček z rodinné sbírky malířky Marie Fischerové-Kvěchové, v následujících týdnech ji doplní také přednášky, výtvarné dílny a animační programy pro školy.

Foto: archiv Muzea jihovýchodní Moravy

Výstava Hračky ze staré půdy bude už brzy k vidění v Luhačovicích.

Článek

Sbírka hraček Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně je velmi pestrá a zaměřuje se už desítky let především na tradiční moravské lidové hračky. Když v roce 2006 muzeum získalo téměř 600 „kousků“ nejen českých dřevěných, ale i exotických, historických či autorských hraček od vnučky pražské malířky Marie Fischerové-Kvěchové, muzejní kurátoři doslova zajásali. A tak není divu, že vznikla i myšlenka uspořádat z nové kolekce výstavu, která tentokrát míří do Luhačovic.

„Kolekce hraček z pozůstalosti Marie Fischerové-Kvěchové obsahuje 578 sbírkových předmětů. Zahrnuje i sběratelské kusy, většina hraček však sloužila svému pravému účelu: prošla rukama několika generací dětí, vyrůstajících v rodinné vile v Černošicích,“ připomíná jedna z autorek výstavy Blanka Petráková. „Nejstarší hračky pocházejí z osmdesátých let 19. století. Jejich výrobním materiálem je keramika, dřevo a ostatní přírodní materiály, textil i kov,“ dodala.

Vedle sebe tady nalezneme působivé soubory soustruhovaných lidových hraček z Horácka a z Podkrkonoší, výrobky sdružení českého užitého umění a designu Artěl, podomácku zhotovené příležitostné hračky, exotické loutky i luxusní pokojíčky pro panenky vídeňské provenience. Půvabnou skupinu tvoří sada plyšových pejsků a dalších zvířátek, rozsáhlý je soubor nádobí pro panenky. Sbírka tak uceleně dokumentuje, jak dospívaly a jak si hrály generace dětí, vyrůstající v uměleckém prostředí otevřeného předválečného světa.

Sobotní vernisáž začne v 15 hodin, výstava Hračky ze staré půdy potrvá v Muzeu luhačovického Zálesí v Luhačovicích až do 21. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám