Hlavní obsah

Hra Tom na farmě má příběh, tajemství, emoce i silné herecké výkony

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká premiéra hry kanadského dramatika Michela Marca Boucharda Tom na farmě proběhla ve Slováckém divadle 18. října. V překladu Petra Christova a režii Terezy Říhové vznikla vynikající inscenace, kde hrají Martin Hudec, Jaroslava Tihelková, František Maňák a Jitka Hlaváčová.

Foto: Marek Malůšek

Protagonisté na děkovačce - Martin Hudec, Jaroslava Tihelková, Jitka Hlaváčová a František Maňák.

Článek

Diváci, kteří přijdou na Malou scénu na toto představení, mohou očekávat nejedno překvapení, ale také nečekaný konec. I když inscenace trvá dvě hodiny a "jede" bez přestávky, zaujme hned v prvních minutách, ale díky tomu, že nemá jedno jediné hluché místo, se napětí prakticky nezbaví. Může za to předloha, režijní vedení i um všech čtyř herců. Jsou nejen typově, ale i herecky přesní a přesvědčiví. Ale hlavně mají o čem hrát.

„Hra by mohla oslovit publikum svou přímostí a nesmlouvavostí. Myslím si, že obsahuje mnoho témat, která se nás dotýkala, dotýkají a stále dotýkat budou,“ prohlásila režisérka Tereza Říhová.

V inscenaci Tom na farmě, která má příběh, myšlenku dramatu i sugestivní herecké výkony, má však i další předpoklady zaujmout. Své hraje samozřejmě i hudba (Sebastian Lang), která dělá tuto inscenaci nezaměnitelnou, stejně jako choreografie (Jitka Hlaváčová) a pohybová spolupráce (Adam Mašura).

Hra Tom na farmě měla v svou divadelní premiéru před osmi lety v Montrealu a před šesti lety byla zfilmována  kanadským režisérem a hercem Xavierem Dolanem. Příběh je situován na farmu kdesi v Québecu, kde se zúčastnil pohřbu svého milence hlavní hrdina, reklamní textař Tom. Poznává tak nejen matku a bratra zemřelého Guillauma, ale postupně proniká do tajemství, které mělo zůstat navěky tajemstvím. Zjišťuje, že realita a vytvořené představy o ní, jsou dvě rozdílné věci, podobně jako v reklamě.

„Život na farmě je překvapivě skutečný, to však neznamená, že vztahy mezi lidmi jsou zde průzračně pravdivé. Naopak, je to prostředí, kde nic není, jak se zdá. Říkat pravdu se nevyplácí, neodpouští se ale ani lhát. Proč nemůže Tom říct pravdu o svém vztahu k mrtvému? A jaký ten mrtvý vlastně byl? Lze se vůbec dobrat pravdy? Tom osciluje mezi vězením, které mu z pobytu vytváří bratr mrtvého přítele Francis, a mezi novým domovem, který mu může poskytnout matka mrtvého Agáta,” říká dramaturgyně Slováckého divadla Iva Šulajová, která se podílela i na inscenační úpravě.

Nejbližší reprízy inscenace Tom na farmě, kterou uvádí Slovácké divadlo na Malé scéně, jsou ohlášeny na 5. 12., 12. 12. a 17. 12. 2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám