Hlavní obsah

Houbařka: přes sběr hub do hlubin duše, nový román Viktorie Hanišové

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnskému nakladatelství Host se podařil pozoruhodný počin, v žebříčcích jeho nejprodávanějších knih vedou ženy. V únorovém je hned pět titulů, pod nimiž jsou autory podepsány. Jedna je Polka. Češky ale dominují - a právem, jednou z nich je i Viktorie Hanišová.

Foto: Host Brno
Článek

Hanišová debutovala v roce 2015 nadšeně přijatým románem Anežka o komplikovaném vztahu matky a adoptivní dcery, o skrytém rasismu a stereotypech.

Také v pozadí nového příběhu je ukryto rodinné tajemství, které si hrdinka odnáší ze svého dětství a na které se snaží zapomenout. Jenže lze skutečně uniknout tomu, co se už jednou stalo?

Houbařka

Rostou? Velmi častá otázka, v období, kdy v lese začínají vykukovat hlavičky prvních hub. Jsme houbymilovným národem, převážně amatérským, o čem svědčí občasné otravy houbami, které jsou jedovaté, ale zaměnitelné s jedlými.

Odborníci dokáží najít houby i v zimě, ale kdo by důvěřoval nevzhledným a pokrouceným lesním plodinám. Pokud to nevypadá jako hřib, nechutná to jako hřib a je to hřib, což je pro většinu ta pravá houba, ostatní míjí. 

Putování lesem, stále stejnou trasou, ostrý nožík v ruce a oči upřené do podrostu. Sedm let, každé ráno od jara do podzimu, vyráží v šešmaťhaných pohorkách ze staré chalupy na Šumavě Sára. Sbírá houby na týchž místech a za pár stovek je prodává.

Jako dobrovolná poustevnice se s nikým nepřátelí ani neopouští Pošumaví. Jen občas vyrazí za psychiatričkou do Plzně přesvědčit ji o svém vyrovnaném duševním stavu. Zpráva o matčině smrti proto Sářin život příliš nezmění. Zúčastní se pohřbu, setká se s bratry, kterým se už dávno odcizila, a vrátí se zpátky do lesa.

Jenže co se zdá jako nepatrnost na povrchu, bouřlivě bují pod ním. Dědické řízení do jejího života navrátí rodinu, která ji zavrhla. A domek se postupně rozpadá. Obchody nejdou. Začíná být jasné, že Sára bude muset svůj dosavadní způsob života opustit. A jedinou cestou ven je přestat odvracet oči od toho předchozího.

Viktorie Hanišová zpříma a zároveň citlivě měří, co vydrží dětská duše a kde jsou hranice rodiny. Román Houbařka je příběh předem neúspěšného pokusu utéct traumatu. (Anotace Host)

Nejprodávanější knihy v únoru: Hana - Alena Mornštajnová, Rok v lese - Emilia Dziubaková, Nejlepší pro všechny - Petra Soukupov, Slepá mapa – Alena Mornštajnová,  Kdo zabil Snížka – Petra Soukupová

V nakladatelství Host úspěšně publikuji mj. Kateřina Tučková, Jakuba Katalpa, Radka Denemarková, Bianca Bellová…

Reklama

Výběr článků

Načítám