Hlavní obsah

Hodonínská průmyslovka slavila narozeniny, oslavencem byl školní server

Novinky, Jana Slováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na průmyslovce v Hodoníně se slavilo. Školní server měl narozeniny. Dostal spoustu dárků a učitelé mu se studenty uspořádali narozeninovou oslavu.

Foto: Jana Slováková

Hodonínská průmyslovka byla už v šet ráno plná balonků

Článek

Recese a středoškolská léta k sobě nerozlučně patří. Ale tuhle zábavu mají na svědomí kantoři hodonínské průmyslovky. Uspořádali oslavu spolu s 200 nafukovacími balonky. A kdože byl oslavenec? Školní server, měl kulaté desáté narozeniny a tak dostal spoustu dárků: staré RAMky, dortíky vyrobené z CD, dokonce lízátka od češtinářky a další laskominy.

Oslavenec je školní poštovní server, který zajišťuje příjem a odesílání e-mailových zpráv. Denně přes něj do školy přijdou stovky e-mailů, odešle desítky zpráv a vyfiltruje tisíce spamu. Jeho disky se točí 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Za svou životnost se dočkal vylepšení paměti, dvakrát dostal nový zdroj, šestkrát mu škola musela nahradit vadný disk.

Přestože stále funguje, pořídila škola v poslední době další servery, protože v síti školy roste počet síťových programů a zařízení, které jeden server neutáhne. Jsou to například síťové tiskárny, Wi-Fi síť, oddělená doménová síť, proxy, pošta, sdílená data, síťové aplikace pro výuku, evidenci třídní knihy a známek, účetnictví, intranet, síťový antivirus a spousta dalších služeb.

Nejnovější školní server je v pořadí už devátý a běží trvale společně s pěti dalšími, na nichž je škola doslova závislá. Pokud by kterýkoliv server přestal fungovat (i přesto, že všechny jsou zálohované, ty nejdůležitější i hardwarově), škola by prakticky nebyla schopna plnohodnotně plnit svou funkci. Takoví školní pracanti si oslavu narozenin jistě zaslouží.

Studenti se tedy hned při vstupu do školy dozvěděli z plakátu na dveřích školy, že školní server dneska slaví narozeniny a cesta z nafukovacích balonků je dovedla až do plotrovny, kde už oslava probíhala v plném proudu.

Nafukovací balonky, jak říká klasik, jsou "proti trudomyslnosti" a v předmaturitním období, které je plné stresu a očekávání, je studenti i jejich kantoři přivítali s velkou radostí. O přestávkách tedy o zábavu nebyla nouze a úsměvy na tvářích učitelů i jejich žáků byly pro všechny skvělou odměnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám