Hlavní obsah

Hodonínská průmyslovka se kompletně přesunula do online prostředí

Novinky, Jana Slováková

Výuka na dálku. To je velká výzva, do které se hodonínská střední škola pustila s vervou sobě vlastní. Celá průmyslovka se kompletně přesunula do online prostředí platformy G - suite a namísto plných tříd se studenti spolu se svými kantory přesunuli do Google Classroom.

Foto: Jana Slováková

Průmyslovka Hodonín se přesunula do online prostředí G - suite.

Článek

„Uzavření škol se stalo velkou příležitostí pro prosazování výuky na dálku, na naší škole jsme se do toho pustili opravdu záhy. První online kurzy měli naši studenti již v řádu několika málo dní a celá průmyslovka se přestěhovala do virtuálního prostředí do týdne,” uvedl hlavní strůjce tohoto kroku k digitalizaci výuky, Mgr. Vladimír Šereš, učitel informačních technologií na SŠPU Hodonín.

„První kroky máme nyní už zdárně za sebou a teď se jen zdokonalujeme. Učíme se všichni, jak žáci, tak i naši kantoři. Učitelé žákům vysvětlují učivo, někteří pořádají videokonference, komunikují se žáky i mezi sebou na dálku v reálném čase a v jednotném prostředí. Ačkoliv je osobní kontakt s pedagogem nezastupitelný, mám za to, že pro současnou situaci se jedná o vhodnou formu distanční výuky, která žáky v této těžké době motivuje k aktivitě ve vzdělávání,” uvedl ředitel školy PaedDr. Ivo Kurz.

Samozřejmě že je stále co zlepšovat a zdokonalovat. Tvorba online testů, jejich vyhodnocování a zpracování je zde poměrně snadné. Výukových materiálů je k dispozici spousta a škola se v nich nyní už poměrně dobře orientuje. Učitelé i studenti dostávají dobrou materiální i technickou podporu. Škola dokonce nabízí kantorům i materiální vybavení k využití pro online výuku.

A studenti a jejich ohlasy? Velmi pozitivní. Líbí se jim využívání moderních komunikačních nástrojů, odpovídají na otázky, plní zadané úkoly, a to v čase, kdy oni chtějí. Termíny jsou přizpůsobeny současné situaci. Množství učiva se stále dolaďuje a řeší.

Kantoři jsou spolu s vedením školy stále v kontaktu, scházejí se na videokonferencích. Řeší problémy, pomáhají si, zkrátka spolu komunikují.

„Naši učitelé mají k dispozici online videa, schůzky, kde si něco nového ukazujeme a vysvětlujeme, si nahráváme. Mohou se k tomu kdykoliv vrátit. Také mají nepřetržitou online podporu,” pokračuje ve výčtu pomoci kantorům Vladimír Šereš.

„Mám nyní mnohem více práce, studenti jsou online takřka nepřetržitě, neustále na něco odpovídám, zadávám úkoly, odpovídám v komentářích. Je to nepřetržitý proces,“ usmívá se Mgr. Dagmar Benovičová, učitelka českého jazyka na SŠPU Hodonín.

„Dokonce jsme už zpracovali i slohovou práci na téma Domácí (ne)vzdělávání aneb Studijní home office, kde naši třeťáci skvěle popsali, co jim vyučování přes počítač dává a co jim není schopno dát. Jejich trefné postřehy jsou na školním facebooku, a dokonce i v našem internetovém školním časopise Echo,“ dodala češtinářka.

Průmyslovka Hodonín i přes současnou nepříjemnou situaci zkrátka funguje. Tady se výuka nezastavila, tady se stále učí. A teď se učí všichni, nejenom studenti.

Reklama

Výběr článků

Načítám