Hlavní obsah

Hlas zvonů z Přepych uslyší celé Česko

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva zvony ve věži kostela sv. Prokopa v Přepychách jsou staré bezmála půl tisíciletí a patří k nejcennějším památkám v obci pod Orlickými horami. Vloni k nim přibyl nádherný nový zvon sv. Jiří, který nahradil kus rekvírovaný za války a doplnil počet do původní trojice.

Foto: Dana Ehlová

Radek Rejšek a zvon sv. Jiří ve věži kostela sv. Prokopa v Přepychách.

Článek

Unikátní zvuk přepyšských zvonů bude „na věky“ zaznamenán díky Radku Rejškovi, jehož specializací jsou zvony (a také varhany), které po celé republice soustavně mapuje a natáčí, a vytváří tak cenný zvukový archiv.

Hlas zvonů z kostelů Čech a Moravy pak zní na vlnách Českého rozhlasu, a to každou neděli v poledne. Je to symbolické, neboť zvony k neděli, případně přímo k nedělnímu poledni, patří v životě měst i obcí už po staletí.    

Do Přepych zavítal Radek Rejšek ve čtvrtek 28. února. „Každou neděli vysíláme zvon z jiného místa,” podotkl k zajímavému projektu, jehož je patronem, a zdůraznil, že ještě ani jednou se v neděli v poledne v éteru neopakoval zvuk stejného zvonu.

Jak se však dozvěděl o unikátech v obci pod Orlickými horami? „O zvonech v Přepychách jsem se dozvěděl od zvonaře Petra Rudolfa Manouška, který vyzdvihl krásu a kvalitu zdejších zvonů.”

Poté, co byl zvukový záznam ve věži kostela pořízen, Radek Rejšek poznamenal: „Zvony v Přepychách mají pěkný zvuk, jedná se o krásnou kombinaci starého a nového.”

V té souvislosti se přímo nabízela otázka, kdy rozhlasovým posluchačům nabídne hlas přepyšských zvonů? „Mám teď dilema,” řekl Radek Rejšek a dodal: „Měly by přijít na řadu během letních prázdnin, ale vzhledem k výjimečnosti zvuku je asi "schovám" až na Vánoce.” 

Není pochyb, že by to bylo velké vyznamenání nejen pro zvony ve věži kostela sv. Prokopa, ale také pro všechny ty, kteří se zasloužili o jejich záchranu a odlití nového zvonu sv. Jiří.

Reklama

Výběr článků

Načítám