Hlavní obsah

Hitmaker Vítězslav Hádl spolupracuje se šansoniérem Jiřím Bartoněm

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě nové písně složil pro zpívajícího herce Jiřího Bartoně hudební skladatel a aranžér Vítězslav Hádl. Obě skladby Kvůli vám a Neférový hráč, které texty opatřil Vlady Gryc, se stanou součástí nového původního Bartoňova repertoáru a budou v létě natočeny v nahrávacím studiu.

Foto: Robert Rohál

Jiří Bartoň a Vítězslav Hádl.

Článek

Zatímco hitmaker Vítězslav Hádl, dnes profesor na Pražské konzervatoři, má za sebou stovky napsaných písní a desítky hitů pro naše pěvecké hvězdy i slušnou řádku scénické či filmové hudby, Jiří Bartoň je především herec, který díky vrozené muzikálnosti a hudebnosti prošel několika hudebními inscenacemi, ale také se představil na koncertech, kde prim hraje šanson.

Současně už padla řeč o dalším recitálu, jehož program by byl sestaven výhradně z Hádlových písní a ve kterém by Jiřího Bartoně doprovodil na klavír sám autor. Přednost by přitom měly dostat šansonově laděné písně, které se na rozdíl od hitů v rádiích moc nehrály.

„Protože učím na konzervatoři, jsem neustále ve styku s mladými lidmi,“ uvedl Vítězslav Hádl. „Nyní připravujeme koncert našeho skladatelského oddělení, který se uskuteční 18. června ve Velkém sále Pražské konzervatoře. Mám radost, že jsem díky Robertu Rohálovi získal kontakt na nadaného Jiřího Bartoně, kterému jsem s velkou chutí po delší době napsal "na tělo" dva šansony. Sehnat dnes skvělého textaře je dost těžké, a proto jsem byl mile překvapen profesionální prací Vladyho Gryce, jehož texty se (a to neváhám říci) vyrovnají - aspoň v těchto písních - takovým textům, které psával můj celoživotní textař Zdeněk Borovec. Těším se na možnou další spolupráci se šansoniérem Jiřím Bartoněm.“

Šansony jsou dávnou hudební láskou tohoto herce. Už před lety se rozhodl, že je bude z jeviště připomínat - loni uvedl pořad Šansony a verše, letos v březnu měl premiéru recitál Staré filmové melodie. Vsadil v něm na melodie především z českých filmů a měl s nimi - spolu s klavíristkou Marií Drkulovou, která ho doprovází - velký úspěch.

„Pořad Staré filmové melodie jsem připravoval moc rád a jsem šťastný, že posluchači byli spokojeni, což se projevilo mimo jiné i tím, že od určité chvíle začali zpívat s námi. Kontakt s publikem je pro mě velmi podstatný. Radost mám také z toho, že se mi dostalo té cti a byly mi napsány původní písně. Přijde mi to neuvěřitelné, ale asi je vše tak, jak má být,” řekl Jiří Bartoň.

Písničky jsou přitom propojeny zajímavým komentářem a krátkými dialogy z filmů, z nichž pocházejí. Partnerkou je mu moderátorka a herečka Romana Blažková. Právě tento pořad by měl být zájezdový a protagonisté - Jiří Bartoň, Marie Drkulová a Romana Blažková – plánují s ním už brzo vyjet do klubů po republice.

Reklama

Výběr článků

Načítám