Hlavní obsah

Historie amerického fotbalu se v Plzni píše od roku 1995

Novinky, Jindřich Krisl

Počátky amerického fotbalu v Plzni sahají do jara roku 1995, kdy se skupina nadšenců sešla v Borském parku a začala se pokoušet o první skládky, pasy a další základní pojmy amerického fotbalu.

Foto: Klára Menoušková
Článek

Nově vzniklý klub se pojmenoval Pilsen Bulldogs a byl spojen s postavou Briana Maurice, Jaroslava Forbricha a Jana Bednáře, který si při studiích v Praze hru zkusil s týmem Prague Panthers. Zajistil první opravdové výstroje, organizuje tréninky, drilly, playbook a připravuje všechny hráče na první zápas.

Tím bylo přátelské utkání s týmem Příbram Rams. Přišla další utkání s týmem Havířov Vikings na jaře roku 1996 a první zápas se zahraničním týmem Chemnitz Crusaders. Po návratu Briana Maurice zpět do rodného Wisconsinu nastalo v týmu bezvládí, které se změnilo s příchodem nového trenéra Paula E. Felda a Denise Milfaita, který přinesl do týmu tolik potřebné finance, jež umožnily zajistit stálé tréninkové hřiště i tréninkové vybavení.  

Tímto končí éra Bulldogs a v roce 1997 vzniká nový klub Pilsen Tornadoes. Daří se připravit dostatečný počet hráčů a vstoupit do České ligy amerického fotbalu. Daří se angažovat kvalitní trenéry, Dana Leška (v současné době hlavní trenér týmu Prague Black Panthers a národního týmu) a Ciarana Kellyho.

Tým se na dlouhá léta stěhuje do Sportovního areálu Vochov, kde odehrává svá nejlepší utkání. Největšími úspěchy Pilsen Tornadoes jsou účasti na Halových mistrovstvích ČR, mezi něž rozhodně patří dvě druhá místa v roce 2003 a 2007.  

Dalším přelomovým rokem byl rok 2008, kdy do klubu finančně vstoupila společnost Plzeňská Fotbalová - nastává změna názvu klubu na Pilsen Patriots. Tým zakládá juniorský tým, účastní se svého prvního ročníku České juniorské ligy amerického fotbalu. Patriots se opět daří na Halových turnajích, v roce 2009 je to 3. místo, roky 2010 a 2012 pak 4. místa. Pilsen Patriots pořádali dvakrát Halový turnaj v Plzni (2009 a 2011). 

Letošní sezóna 2013 byla opět tak trochu přelomová - vznikl ženský tým amerického fotbalu Pilsen Angels a tým flag fotbalu (bezkontaktní verze amerického fotbalu pro děti od 6 do 15 let).

Patriots se přestěhovali zpět do Plzně, svá domácí utkání odehráli na hřišti SK 1894 (Lokomotiva). Z důvodu generační obměny, který přinesl příchod nových, mladých, ale herně nezkušených, hrál tým Pilsen Patriots v divizi B, tzv. sedmičkovou ligu. Touto divizí se Patriotům podařilo projít až do finále bez jediné porážky a získat mistrovský titul. Na tento úspěch navázal i juniorský tým, který letos na podzim vyhrál Juniorský pohár 2013.

Reklama

Výběr článků

Načítám