Hlavní obsah

Helena Vondráčková se na plzeňském jevišti vrací k muzikálové roli kočky Grizabelly

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačka Helena Vondráčková vystoupí v neděli 26. března pohostinsky na Nové scéně Divadla J. K. Tyla v Plzni v muzikálu Kočky (Cats). Po dvanácti letech se tak vrací k postavě kočky Grizabelly, v níž prvně vystoupila v pražském nastudování tohoto slavného muzikálu.

Foto: archiv Divadla J. K. Tyla Plzeň

Helena Vondráčková v roli kočky Grizabelly.

Článek

Zmíněná mimořádná představení s Helenou Vondráčkovou budou 60. a 61. reprízou světově proslulého muzikálu Andrewa Lloyda Webbera. Děj a většina písňových textů přitom vychází ze sbírky básní anglického básníka Thomase Stearnse Eliota - Praktická kniha o šikovných kočkách

Helena Vondráčková v Plzni hostuje v roli kočky Grizabelly a kromě jiného zazpívá i největší hit muzikálu Vzpomínky (Memory). Pro populární zpěvačku však nepůjde o první setkání s legendárním muzikálem – ve stejné roli účinkovala už v české premiéře tohoto titulu v pražském Divadle Milénium v roce 2005. Nyní se v něm poprvé představí i plzeňskému publiku.

Muzikál, který se hraje v režii Romana Meluzína, přebásnil Michael Prostějovský. Z dalších důležitých osobností, kteří se na úspěšné plzeňské inscenaci podílejí, nelze nezmínit Pavla Kantoříka a Jiřího Petrdlíka (dirigenti), Jiřího Pokorného a Richarda Ševčíka (choreografie), Laca Hudce Šubrta (choreografie stepu) nebo Daniela Dvořáka (scéna)­.

První britský muzikál s prioritou taneční složky nemá příběh v tradičním smyslu. Vše se odehrává ve světě koček prostřednictvím básnických textů psaných pro děti, ale vtipných a zábavných pro každou generaci. V hudbě slyšíme názvuky operních motivů, blues, valčíky, music-hallové balady i chorály, a to vše korunované superhitem Memory.

Premiéra Cats byla v Londýně roku 1981, rok nato byl muzikál uveden na Broadwayi a během deseti let zde dosáhl 6137 repríz.

Jak uvádějí přehledy, patří Cats k nejúspěšnějším neamerickým muzikálům. Jen na scéně londýnského West Endu se hrál jednadvacet let bez přestávky a na celém světě jej pak vidělo přes 70 miliónů diváků. Získal také nejprestižnější světová ocenění – dvakrát Grammy a sedm cen Tony.

Začátky obou představení Kočky v Divadle J. K. Tyla v Plzni s hostující Helenou Vondráčkovou jsou v neděli 26. března ve 14 a 16.30 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám