Hlavní obsah

Habartovská základní škola ožila turnaji v deskových hrách

Novinky, Aleš Plevka

Místní skautské středisko Dýmka Habartov navázalo po desetileté odmlce na někdejší velmi oblíbené víkendy s deskovkami, které po několik let tehdy pořádalo. A protože trh a vývoj v této oblasti je velmi dynamický, mohli se účastníci těšit na spoustu novinek a zajímavých her.

Foto: Aleš Plevka

Někteří z účastníků herního víkendu v Habartově

Článek

Hráči deskovek našli od pátku do neděle zázemí v habartovské základní škole, kde měli k dispozici nejen učebny, jež sloužily coby místo ke hraní i ke spaní, ale i tělocvičnu a také jídlo z tamější jídelny. Samotná akce se konala pod záštitou Krajské rady junáka Karlovarského kraje, nicméně hlavními organizátory pestrého víkendu byli habartovští skauti.

Ti za symbolický poplatek 150 Kč nabídli široké veřejnosti možnost zábavy na celé tři dny. Ten, kdo nechtěl ve škole trávit celou dobu, pak mohl investovat pouhých 50Kč a zapojit se do hraní jednotlivých herních turnajů či si jen tak pro zábavu vyzkoušet zahrát několik vybraných her, kterých zde bylo k mání určitě ke stovce.

Celé tři dny pak při hraním trávili domácí skauti, ale také junáci z Chebu či Horního Slavkova a dorazili i skauti z německého Hofu či Marktredwitzu. Celkem se různým způsobem zapojilo něco mezi sedmi a osmi desítkami hráčů. K soutěžnímu hraní byly při tom vybrány tyto čtyři hry: Carcassone Star Wars, Kingdomino, Lovci a sběrači a Cartagena.

Nejen deskovkami živ je ale člověk, a tak byly připraveny i jiné aktivity. V téměř nepřetržité permanenci byla školní tělocvična, kde se bylo možné odreagovat při různém dovádění, fotbálku či hře zvané kinball. Protože o víkendu panovalo však i nadmíru krásné počasí, některé akčnější a pohybové hry se odehrávaly i na školní zahradě, neboť by byla věčná škoda nevyužít nádherné podzimní dny.

Někteří z hráčů se taktéž v rámci víkendu zapojili do celostátního projektu 72 hodin, když se buď podíleli na hrabání listí ve školní zahradě nebo se vydali do nedaleké mateřské školy Duhové vysadit trojici ovocných stromů. Jabloň, hrušeň a třešeň se pak v následujících letech mohou těšit na to, že se o každou z nich bude starat jedna ze školkovských tříd.

Na celém setkání byl báječný i jeho mezinárodní přesah. Bylo fajn pozorovat jak se česká a německá mládež dokáže vzájemně bavit a komunikovat spolu a jak se tím pádem hroutí jazyková bariéra i případné předsudky.

V hlavní roli se však přece jen nacházely ony nápadité a rozličné hry, a tak není divu, že někteří hráči se jim věnovali i na úkor vlastního spánku, když za celý víkend naspali třeba jen osm hodin. V Habartově byla jejich nabídka vskutku přepestrá a to i díky firmám Piatnik a Mindok, které hry zapůjčily a navíc sponzorsky přispěly i cenami pro vítěze.

Ti se vyhlašovali v neděli v poledne. Drobnou odměnu si odnesli hráči na prvních třech místech, přičemž vítěz každé z her navíc získal hru samotnou a k tomu i vynikající dort.

Poděkování si zaslouží i Klub deskových her při MDK Sokolov (facebooková stránka- Deskové hry MDK Sokolov), který také dorazil, a přivezl s sebou nejen své herní rady a zkušenosti, ale jako bonus nejednu zajímavou hru.

Vděk pořadatelů míří i k Základní škole Habartov, která poskytla potřebné zázemí a k městu Habartov, jež akci finančně podpořilo. Hlavní financování však spočinulo na bedrech projektu Přátelství bez hranic, neboť tento projekt byl financován z prostředků Evropské unie, Cíl EÚS.

Reklama

Výběr článků

Načítám