Hlavní obsah

Habartovská děvčata svým tancem přispěla k úspěchu vánočního muzikálu v Lengenfeldu

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Habartovská škola již několik let udržuje partnerství s lengenfeldskou školou G. E. Lessinga. Před časem jsme byli osloveni, jestli bychom se nechtěli zapojit do přípravy vánočního muzikálu, který tamější škola uvádí vždy jednou za dva roky. Nápad zaujal naši němčinářku Bc. Martinu Vaňkovou.

Foto: Aleš Plevka

Ředitelka střední školy G. E. Lessinga v Lengenfeldu Steffi Wandracková zahajuje odpolední představení muzikálu.

Článek

Následně se tedy kolegyně pustila do výběru adeptek, které by mohly naši školu i město Habartov reprezentovat při akci, která je v Lengenfeldu mnohaletou a milou tradicí. Obdržela scénář a hudbu, která měla posloužit jako podklad pro naše číslo. Výběr to nebyl jednoduchý, navíc se mnohokrát v průběhu nácviku musel v důsledku onemocnění děvčat či jiných obtíží měnit.

Měnila se proto i choreografie, která vznikala takřka za pochodu. Změny v obsazení přinášely i komplikace s kostýmy, které již na míru během té doby vznikaly v Lengenfeldu. Přestože se dívky a paní učitelka věnovaly v posledních týdnech nácviku o přestávkách a veškerých volných chvílích, a strávily tak nácvikem mnoho hodin, odjížděly v pátek 2. prosince ráno do Lengenfeldu vybaveny i značnou porcí trémy.

Během dopoledne probíhala na místě konání ve společenském sále střeleckého spolku generální zkouška. Při ní naše děvčata poprvé vystoupila společně s dalšími účinkujícími, kterých bylo v devadesátiminutovém muzikálu celkem 130. Odpoledne byl pětici dívek odměnou výlet do Zwickau, kde probíhaly vánoční trhy. Následně je čekal nocleh v penzionu a druhý den dvě slavnostní vystoupení.

Sál byl zaplněn do posledního místečka. Po krátkém oficiálním úvodu a přivítání se ve 14 hodin začal před našimi zraky odvíjet sváteční příběh. Vyprávěl o tom, jak ledový král zamýšlel zhatit kouzlo Vánoc, jak vše dělal pro to, aby krásné zvyky, písně, dárky a vše, co s Vánoci souvisí, upadlo do zapomnění. Jeho snažení však zhatil vánoční skřítek Rudi, který za pomoci malé dívky a kouzelné melodie zlého krále udolal.

Celý příběh byl umně vystavěný. Písně se střídaly s hereckými výstupy, recitací a tanečními a pěveckými čísly. Oživením byla i originální akrobatická vložka. Pojítkem vystoupení se staly písničky v podání vynikajícího pěveckého sboru. Muzikál doplňovaly i ručně malované kulisy a všichni vystupující nepostrádali příznačné kostýmy. Všechno včetně světelných a zvukových efektů do sebe báječně zapadalo a byl vytvořen celek, který prostě neměl chybu.

Jsme rádi, že ani naše dívky se neztratily a svým několikaminutovým tanečním číslem dokonale zapadly do této pestré mozaiky. Celý projekt je o to obdivuhodnější, že na všem od výroby kostýmů, přes malbu kulis až po samotné účinkování se podíleli výhradně žáci. Jediným opravdovým profesionálem v celém týmu byl zvukař.

Snažení všech bylo oceněno po závěrečném tónu, kdy se ze sálu ozval bouřlivý potlesk, který sílil a byl zakončen povstáním přítomného publika. Už teď se těšíme, že za dva roky se opět u této bezchybné akce naše školy sejdou znovu.

Reklama

Výběr článků

Načítám