Hlavní obsah

Gymnazisté z Bílovce vystoupí s vlastní autorskou hrou v ostravském Divadle loutek

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 30. listopadu v 17 hodin bude mít na alternativní scéně Divadla loutek Ostrava premiéru autorská divadelní skeč Před bouří. Autory textu a hudby jsou studenti Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci, kteří společně hru inspirovanou replikou Prospera ze Shakespearovy Bouře nastudovali.

Foto: Radim Bejlovec

Snímek zachybuje divadelní workshopy žáků Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci.

Článek

Podle pedagožky gymnázia Markéty Tesařové vše odstartoval workshop, který žáci deváté třídy absolvovali v závěru předchozího školního roku v rámci studia českého jazyka. Dramatická dílna se pod hlavičkou spolku THeatr ludem uskutečnila přímo ve škole.

„V průběhu workshopu inspirovaného Shakespearovou Bouří jsme se s lektory dohodli na dlouhodobější spolupráci. Bylo nám nabídnuto, abychom se zapojili do projektu Shakekoláž a vystoupili společně s dětským divadelním souborem DěS, který působí při alternativní scéně Divadla loutek Ostrava. Naším úkolem bylo vytvořit vlastní dramatický text, který by nastínil děj zmiňovaný v první velké replice Prospera, hlavní postavy hry. Inspirováni tímto monologem jsme vytvořili autorský text, který jeho autor Matyáš Khýr rozepsal ve verších do sedmi scén. Autorem hudby je další žák deváté třídy Jan Štípek. Následně studenti v hodinách výtvarné výchovy vytvořili loutky, které do představení zakomponovali,“ uvedla Markéta Tesařová.

Aktivního přístupu studentů si cení i ředitel gymnázia Vít Schindler: „Přesah tohoto počinu je obrovský. Zahrnuje český jazyk, literaturu, výchovu k dramatické tvorbě, kulturu mluveného projevu i kulturu pohybovou, přesahuje do výtvarné i hudební výchovy. Podobně jako studenti zapojení do matematických seminářů, i naši divadelníci věnují projektu, který rozvíjí jejich schopnosti, svůj volný čas,“ poznamenal Vít Schindler.

Ve skeči Před bouří vystupuje i autor hry Matyáš Khýr, jenž veršovaný text vytvořil v průběhu čtyř dnů. „Pro školní divadlo jsem psal už dřív, ale šlo o texty podstatně kratší a jednodušší,“ připouští a pochvaluje si skvělé podmínky alternativní scény ostravského loutkového divadla, kde studenty čekají i dvě reprízy.

V nich kromě studentů vystoupí také autor hudby Jan Štípek, pro kterého jde o první prezentaci tvorby na veřejnosti. „Scéna má určitý děj, z něj jsem vycházel,“ zmiňuje skladatel, který psal hudbu hře přímo na míru. A tak atmosféru skeče dokresluje živá kapela, v níž u klavíru sedí autor hudby doprovázený spolužáky s flétnou a houslemi.

Spolupráci se studenty si pochvaluje i divadelní lektorka Hana Volkmerová, která se na zrodu studentského představení výrazně podílela. „Divadlo loutek Ostrava nabízí již od roku 2012 umělecko-vzdělávací programy školám, a to od mateřských až po vysoké. Nyní však jde o naši první podobnou „spolutvorbu" ve smyslu společného komponovaného večera,“ říká Hana Volkmerová.

Zájemci mohou divadelní kus studentů z Bílovce spatřit také v průběhu dne otevřených dveří gymnázia, a to 9. prosince 2016 a 17. ledna 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám