Hlavní obsah

Gregoriánský chór zazní v uherskohradišťské Redutě

Novinky, Jana Matůšová

Nevšední hudební zážitek čeká návštěvníky šestého koncertu z abonentního cyklu Musica. V úterý 13. března zavítá do uherskohradišťské Reduty mezinárodně uznávaný, originální soubor Schola Gregoriana Pragensis spolu s violoncellistou Jiřím Bártou.

Foto: Archiv Schola Gregoriana Pragensis
Článek

Soubor se řadí mezi přední světové interprety středověké duchovní hudby. Zaměřuje se jak na sémiologickou interpretaci gregoriánského chorálu podle nejstarších pramenů z 10. - 11. století, tak i na uvádění gregoriánských zpěvů vlastní české chorální tradice včetně rané polyfonie. Díky intenzivnímu studiu středověkých pramenů zaznívá v programech často i řada unikátních nově objevených skladeb ze 13. - 15. století. V širokém spektru repertoáru souboru lze však najít i soudobou tvorbu.

Schola Gregoriana Pragensis spolupracovala s řadou špičkových českých i zahraničních interpretů. Jmenujme například profesora Petra Ebena, Ivu Bittovou, Choeur grégorien de Paris, nebo Boni pueri. Vznikl také unikátní společný projekt s tělesem japonských budhistických mnichů Gyosan-ryu Tendai Shomyo. Nahrávka Blízké hlasy z dáli přináší dialog dvou duchovních kultur se základy v repertoáru budhistické a křesťanské hudební tradice.

Vokální těleso tvoří Hasan El-Dunia, Marek Šulc, Stanislav Předota, Ondřej Maňour, Michal Mačuha, Tomáš Lajtkep, Michal Medek, Martin Prokeš. Impulz k založení souboru dal jeho současný umělecký vedoucí David Eben.

Náš přední violoncellista Jiří Bárta studoval v Praze, v Kolíně nad Rýnem a v Los Angeles. Spolupracuje s předními českými a mezinárodními orchestry a dirigenty, je pravidelně zván na přední festivaly a pódia na světě. Jeho nahrávky byly vyhodnoceny jako nejlepší ve svých kategoriích u nás, v Anglii i v Německu.

Předprodej vstupenek na tento mimořádný koncert je v Klubu kultury. Bližší informace na www.kkuh.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám