Článek
„Myšlenkou festivalu je umožnit komukoliv, kdo má zájem o kvalitní gastronomii, aby navštívil nejlepší a zároveň leckdy dražší podniky, a to za symbolické ceny. Chceme prezentovat nejenom kvalitní restaurace, ale také farmy a tradiční suroviny ve vybraných regionech,“ vysvětlil zakladatel ankety Grand Restaurant Pavel Maurer.
Letos se festival, podporující kvalitní českou gastronomii společně s projektem Czech Specials aneb Ochutnejte Českou republiku, rozšířil do více než 100 restaurací. Šéfkuchaři restaurací nabídnou návštěvníkům jídla v kategoriích Farmářské tradice, Specialita šéfkuchaře a Nejlepší jídlo od maminky.
V Olomouckém kraji si festivalové menu mohou zájemci vychutnat v podnicích Abasta, Gastroland, IBS hotel, Trinity hotel, Moravská restaurace a Vila Primavesi v Olomouci, přerovském hotelu Jana a restaurace U labutě a v penzionu Myslivna ve Velkém Újezdu.
Čekají tam na ně speciality jako konfitovaná kachní prsíčka s omáčkou z černých bezinek a rakytníku, telecí líčka na červeném víně ovoněná švestkovými povidly, králičí stehýnko na zelenině s kaštanovou nádivkou či jelení steak v anglické slanině.
Těšit se mohou také na speciální „Mňam balíčky“, „Mňam Busy" a "Mňam Vlaky“.
Na III. ročníku Grand Restaurant Festivalu si pochutnalo přes 22 tisíc hostů, v letošním roce očekávají organizátoři ještě větší zájem českých a moravských gurmánů.