Hlavní obsah

Gorila Moja oslaví desáté narozeniny

Novinky, Hana Szotkowská

Gorila Moja oslaví v sobotu 13. prosince ve španělském Cabarcénu své desáté narozeniny. Moja je prvním mládětem gorily nížinné, které se v České republice narodilo. Sama je teď pyšnou matkou samice Duni. Tu porodila 16. dubna loňského roku.

Foto: Luisma Fernandez Ventura

V dubnu loňského roku se také Moja stala pyšnou matkou, když porodila své první mládě, samičku Duni.

Článek

„Moja se ve španělském Cabarcénu do gorilí skupiny zapojila úspěšně a její soužití se samcem Nikym a ostatními samicemi funguje velmi dobře. Také Duni, která se stále víc osamostatňuje, prospívá. Myslím, že nejenom nám, ale i v Cabarcénu dělá všem velikou radost. I takhle na dálku bychom jí rádi popřáli krásné kulaté narozeniny,” říká ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Kurátor primátů Zoo Praha Vít Lukáš se spojil se svými španělskými kolegy, aby zjistil, jak se Moje těsně před svými desátými narozeninami daří. „Jak Moja, tak Chelewa, velmi dobře vychovávají svá, již odrostlejší mláďata, která jsou obrovskou radostí gorilího pavilonu, kde předvádějí různé vylomeniny a hry. Duni je krásné gorilí mládě. Dnes je velmi samostatná, odchází od Moji i na delší čas, šplhá po liánách až do nejvyšších míst expozice a velmi ráda si hraje se svým sourozencem N'guvuou,” popsal Vít Lukáš novinky z Cabarcéna.

Nyní jsou obě gorilí mláďata ve věku, kdy se učí vše důležité pro správné chování ve skupině. Odkoukávají komunikaci, krmení, přípravu hnízd ke spaní, respektování hierarchie a jiné důležité prvky z gorilího života.

Moja se narodila 13. prosince roku 2004. V listopadu 2011 odcestovala do španělského Cabarcéna, aby zde mohla založit vlastní rodinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám