Hlavní obsah

Gentlemani roku zachránili zraněného ze zdemolovaného a hořícího auta

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Často se píše o pirátech silnic, o opilých a zfetovaných řidičích, o tragických nehodách. Jsou ale opačné póly, lidé nezištně pomáhající, slušní, o nichž se moc nemluví. Jsou to Gentlemani silnic - letos tento titul právem náleží dvěma řidičům z Berounska.

Foto: archiv PČR Beroun

Foto z místa nehody

Článek

Za hrdinský přístup, kdy se nezalekli plamenů šlehajících z havarovaného auta a pomohli zaklíněnému řidiči ven, je ocenila Česká pojišťovna titulem Gentleman roku. Zachránili řidiči v nouzi život, krátce po jeho vyproštění auto explodovalo. Česká spořitelna spolu s Policií ČR udělují titul již 11 let.

Zachránili ho před explozí

„Nehoda se stala koncem září dopoledne na zhruba jedenáctém kilometru na trase z obce Točník na Březovou. Po nárazu do betonového mostku automobil začal hořet. Řidič se sám z vozidla nemohl dostat, protože utrpěl četná zranění. Uplynulo pár minut a havarované vozidlo náhle explodovalo. Zraněný řidič už v něm ale naštěstí neseděl, a to jen díky rychlé pomoci a statečnosti dvou mužů, kteří kolem nehody zrovna projížděli,” informovala mluvčí Policie ČR Beroun Marcela Pučelíková.

Stanislav Smeták a František Novotný se předtím nikdy neviděli. Ten den ale spojili své síly, aby pomohli člověku v krajní nouzi.

„Přímo jsem viděl, jak se to celé stalo. Řidič jel strašně rychle, tu zatáčku nemohl zvládnout. A pak už jsem jen pozoroval, jak letí do příkopu. Byl to opravdový šok, nemohl jsem si ani vzpomenout, jaké číslo má záchranná služba. I když to auto doutnalo, spolu s dalšími jsme ihned běželi na pomoc,“ vzpomíná na smutný zážitek Stanislav Smeták.

O chvíli později u nehody zastavil druhý zachránce, František Novotný. Společně se jim podařilo mladíka vyprostit krátce před explozí vozidla.

Tři jedničky oceněných

Gentleman silnic je společným projektem České pojišťovny a Policie ČR, který vznikl v roce 2004 s cílem motivovat účastníky silničního provozu k tomu, aby si pomáhali a nebyli k sobě lhostejní. Prvním Gentlemanem silnic se v prosinci 2004 stal Jiří Lukáč z Albrechtiček na Novojičínsku, který vytáhl z hořícího automobilu tehdy sedmnáctiletého mladíka.

Od té doby už ocenění převzalo 111 lidí (z toho 19 žen) na více než 40 místech po celé České republice.

Reklama

Výběr článků

Načítám