Hlavní obsah

Galerie U Bílého jednorožce v Klatovech zve na přednášku Sarajevský atentát

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galerie Klatovy/Klenová, příspěvková organizace Plzeňského kraje, připravila na pátek 1. února v klatovské Galerii U Bílého jednorožce přednášku PhDr. Jaroslava Valkouna, Ph.D. na téma Sarajevský atentát. Rozbuška první světové války. Přednáška začne v 17 hodin.

Foto: ilustrační foto Galerie Klatovy/Klenová

Galerie U Bílého jenorožce v Klatovech zve na přednášku PhDr. Jaroslava Valkouna Sarajevský atentát. Rozbuška první světové války

Článek

Přednášky z cyklu Velká válka a vznik Československa

Vzhledem k tomu, že rok 2018 v sobě skýtal hned dvě významná výročí, připravila Katedra historických věd v Plzni ve spolupráci s Galerií Klatovy/Klenová cyklus tří přednášek na téma konce první světové války a vznik Československa. Přednášející se zaměří na vybraná témata, která zasadí do politických, sociálních i kulturních souvislostí.

Atentát na následníka rakousko-uherského trůnu arcivévodu Františka Ferdinanda d’Este a jeho manželku vévodkyni Žofii z Hohenbergu představoval klíčový mezník v dějinách Evropy a v kontextu vypuknutí Velké války i celého světa. V Sarajevu 28. června 1914 skončily klidné až "idylické" dny dlouhého 19. století a válečná vřava proměnila Evropu k nepoznání. Samotné sarajevské události představují zajímavou ukázku fenoménu "náhody" v dějinách, kdy sled "malých" náhodných kroků vedl ke vzniku "velkých" událostí.

Přednáška se tudíž soustředí na představení příčin, které vedly k postupnému zhoršování vztahů mezi světovými mocnosti v oblasti Balkánu, osobnost Pána z Konopiště a jeho pozici v habsburském domě, průběh tragické cesty do Bosny a Hercegoviny a dvě osudně vystřelené kule z pistole Gavrila Principa, které se s ohledem na vývoj událostí rázem staly "náhodným katalyzátorem", vedoucím v té době k největšímu světovému válečnému konfliktu.

Místo konání Galerie U Bílého jednorožce

Přednáška probíhá 17.00 – 18.30 hodin

Vstup volný

Přednáška je určena pro veřejnost

Reklama

Výběr článků

Načítám