Hlavní obsah

Fyzickou zdatnost hasičů dokonale prověřila Ohnivá rozhledna

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje, požární stanice Ústí nad Orlicí a Hasičský sportovní klub Ústí nad Orlicí-Hylváty připravily na sobotu 25. dubna v prostoru Andrlova chlumu 8. ročník soutěže disciplín TFA - Nejtvrdší hasič přežívá s označením Ohnivá rozhledna.

Foto: Stanislava Dvořáková

Plnění úkolů letošního 8.ročníku v disciplínách TFA si vyžádalo hodně fyzických sil soutěžících, kdy věk se stal hranicí zdolání těžkých břemen.

Článek

Ohnivá rozhledna na Andrlově chlumu, která se konala pod záštitou hejtmana Pardubického kraje JUDr. Martina Netolického a starosty města Ústí nad Orlicí Petra Hájka, se stala tvrdou prověrkou 60 přihlášených hasičů z celé ČR.

Soutěž je sestavena podle pravidel TFA a je zařazena do Českého poháru v TFA. Trať je sestavena z těžkých úkolů, s kterými se hasič v praxi při záchraně životů, zdraví a majetku setkává. Jednotlivé disciplíny soutěžící absolvují jako při skutečném zásahu v kompletním obleku s dýchacím přístrojem na zádech.

Dané úkoly tvoří rozvinutí dvou nezavodněných hadic na vzdálenost zhruba 55 metrů a smotání dalších dvou hadic a jejich uložení do boxu, 80 úderů do konstrukce hammer boxu, proběhnutí nízkým tunelem s dvacetikilogramovým barelem s oběhnutím 5 m vzdáleného kužele a návratem zpět stejnou cestou a transport 80 kg těžké figuríny na vzdálenost 60 metrů, kdy se navíc hodnotí i nešetrné závěrečné upuštění. Pro splnění je limit 4 minut, jinak je závodník diskvalifikován.

Na soutěžící s nižším časovým limitem pak čeká překonání dvoumetrové bariéry a výstup po 183 schodech na 35 metrů vysokou plošinu, kde závod je ukončen časomírou instalovanou HZS Královéhradeckého kraje.

O soutěž profesionální (HZS) i dobrovolní (JSDH) hasiči mají velký zájem, ale z časových důvodů musí být počet omezen na zhruba 60 účastníků. V letošním roce v kategorii A (18 - 34 let) se přihlásilo 30 HZS, kdy 1 na závod nenastoupil a 8 nedokončilo a 11 JSDH, kdy 2 nedokončili. V kategorii B (35 - 44 let) 13 HZS, v kategorii C (45 a více let) 3 HZS a 2 JSDH, kdy 1 nedokončil. V kategorii žen startovala 1 závodnice, dvaadvacetiletá Pavlína Havlenová z JSDH Vladislav, která závod dokončila časem 822,51 s.

V kategorii C se mezi profesionálními hasiči první umístil Josef Vlk z HZS Zlín s časem 365,47 a mezi dobrovolnými Zdeněk Hubáček z JSDH Uničov 383,33 s.

V kategorii B (startovali jen HZS) první skončil Roman Viej z HZS Ostrava Zábřeh s časem 295,61 s., druhý byl Michal Přecechtěl z HZS Olomouc 311,81 a třetí Petr Benda z HZS Jihočeský kraj 322,61.

V kategorii A mezi dobrovolnými hasiči zvítězil Jiří Štábl z JSDH Vranová Lhota za 317,21 s. před Martinem Jelínkem z JSDH Řeporyje 336,50 a Zdeňkem Šejblem z JSDH Sloupnice 354,04.

V kategorii A profesionálních hasičů se stal vítězem mistr světa, Evropy a ČR Lukáš Novák z HZS Praha v čase 263,26, druhý byl Pavel Kubín  z HZS Královéhradeckého kraje 281,57 a třetí Lukáš Houdek z HZS Jihočeského kraje 292,13.

Nejmladším závodníkem byl dvacetiletý Lukáš Hofman z HZS Lovochemie a nejstarším jedenapadesátiletý Adam Ryš z JSDH Bohuslavice, kdy náročný závod byl nad jejich síly a nesplnili daný limit.

Výsledek velitel soutěže plk. Ing. Roman Studený a hlavní rozhodčí mjr. Ing. Libor Dušek hodnotili proti minulému roku jako podstatně fyzicky náročnější, kdy si závodníci museli sáhnout na dno sil a přesto 11 nedokázalo splnilt časový limit transportu figuríny.

Reklama

Výběr článků

Načítám