Hlavní obsah

Futsalové jaro na Sokolovsku je v plném proudu, tradiční habartovské derby nepoznalo vítěze

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po zimní sezóně, kdy se futsalisté ukryli před nepřízní počasí do sportovních hal a kromě běžných tréninků se hrály navíc i krajské a republikové soutěže, se před dvěma týdny opět rozběhly tři sokolovské futsalové soutěže hrané pod širým nebem. Jejich jarní část rozhodne o pořadí v tabulce.

Foto: Aleš Plevka

Úvodní nástup proběhl v tradičním stylu

Článek

Habartov je domovem hnedle pro dva futsalové kluby a odvěké rivaly - AC Lítov a ASK Rád - a vůbec lze napsat, že pro Sokolovsko je toto město z pohledu dění okolo futsalu poměrně důležité, neboť zde bydlí Honza Rod. Ten již po mnoho let organizaci futsalových klání věnuje nemalou porci svého času, přičemž nasbírané zkušenosti zúročuje coby funkcionář a organizátor i na úrovni krajské a divizní. Habartovské derby je i pro něj jedním z vrcholů celé sezony.

Aktuální derby se odehrálo v neděli 3. dubna dopoledne a snad i díky ideálnímu počasí přilákalo odhadem pět desítek diváků, kteří si tento emocemi nabitý zápas nechtěli nechat ujít. Vždy se totiž jedná o zápas, ve kterém veškeré papírové předpoklady takřka pokaždé vezmou za své, a postavení týmů v tabulce není vůbec v ničem rozhodující. A ani tentokrát tomu nebylo jinak.

V tabulce aktuálně beznadějně poslední Lítovští nastoupili do zápasu s velkým odhodláním a ihned od úvodního hvizdu jich bylo plné hřiště. Těžili z rychlých breaků a přečíslení a také z drobných nedorazů v rádské obraně. V cestě jim však svými bezchybnými a občas až kouzelnickými zákroky stál brankář Roman Oswald, který lítovské střelce přiváděl mnohdy doslova k šílenství.

Díky jeho přispění tak Rádští přestáli úvodní tlak a poté sami udeřili a uštědřili soupeři tvrdou lekci z produktivity. Po dvou vydařených akcích se povedlo ASK skórovat a vypadalo to, že navzdory nesporné aktivitě a také do určité míry herní převaze AC bude mít zápas svého tradičnějšího vítěze.

Když se pak však Rádským nepodařil náskok po velmi dobré šanci navýšit již na tři branky, vystupňovali Lítovští své úsilí a krátce před poločasem se jim podařilo protrhnout střeleckou smůlu a poločasové skóre korigovat na 1:2. 

Po půli byl obraz hry veskrze stejný, jen snad aktivita ASK Rád směrem do útoku ještě o něco více ochabla. Ale zákroky obou gólmanů dlouho nedovolily změnu skóre. A to dokonce ani při dvouminutové přesilovce, kterou díky vyloučení R. Hankera získalo AC. Tyto dvě minuty ale útočící tým doslova promrhal a to stejně jako i desetimetrový kop, nařízený za šestý akumulovaný faul.

Přesto Lítovští nesložili zbraně a dál dobývali rádskou branku. To otvíralo i jisté možnosti také pro rychlé protiataky ráďáků, které však již další branku nepřinesly. Nakonec se úsilí AC přeci jen vyplatilo, když několik minut před koncem alespoň vyrovnali stav na konečných 2:2. 

Derby mělo vše, co jsem od něj očekával, tj. tvrdé souboje, totální nasazení, hecování, slovní potyčky a nepřeberné množství emocí. O konečné dělbě bodů rozhodly zejména dva aspekty - famózní výkon brankáře Romana Oswalda a tentokráte neutuchající snaha zlomit nepříznivé skóre, která Lítovským v tomto případě, spolu s dodržením stanovené předzápasové taktiky, vydržela až do závěrečného hvizdu utkání.

Z pohledu postavení v tabulce je tak pro Rádské bod velkou ztrátou a pro Lítovské vítaným ziskem, nicméně vezmeme-li v potaz obraz zápasu, bylo ASK nakonec týmem šťastnějším.

Reklama

Výběr článků

Načítám