Hlavní obsah

Frýdek-Místek vytváří v mateřských školách přírodní zahrady

Novinky, Jana Matějíková

Statutární město Frýdek-Místek vybudovalo s pomocí dotace Evropské unie první moderní přírodní zahradu v mateřské škole Beruška. Jejím smyslem je podpořit návrat dětí k přírodě, hravou formou je vést k jejímu poznání, k pochopení proměnlivosti přírody v různých ročních obdobích i k její ochraně.

Foto: magistrát F-M

přírodní zahrada - tunel a ohniště

Článek

Na zahradě mohou děti pozorovat opeřence v ptačích budkách a koupalištích pro ptáky, ježky nebo ještěrky v jejich domečcích a zástupce hmyzí říše v hmyzím hotelu. Pro první zkušenosti s péčí o rostliny je určena bylinková a zeleninová zahrádka a ovocné keře.

Samozřejmě nechybí ani herní prvky. Děti mohou využít úkrytů ve vrbovém týpí a v dalších prvcích z vrbového proutí, vyřádit se na hliněném valu se skluzavkou a tunelem, v dřevěné prolézací soustavě, lanové pyramidě nebo na pískovišti s dřevěným domečkem. Rozvíjet hmatové vnímání a motoriku jim pomůže chůze naboso po různých přírodních materiálech na hmatovém chodníčku a jejich zvukové smysly obohatí hra na dřevěný hudební nástroj.

V teplých dnech je čekají vodní hrátky, které si budou moci dopřát díky přečerpávací pumpě na vodu, která protéká řečištěm do nádržky s pískem. Na zahradě děti najdou i ohniště s posedovými kameny. Školka získala také nově vybudovanou dřevěnou terasu se stoly a lavičkami.

„Děti jsou v raném věku přístupné všemu novému. Přírodní zahrada je ideální k rozvíjení a prohlubování jejich zájmu o rostliny a různé živočichy. Věřím, že v zahradě zažijí spoustu zábavy a příjemných zážitků, které se v nich uchovají a následně povedou k jejich kladnému vztahu k životnímu prostředí,“ řekl náměstek primátora Michal Pobucký.  

Náklady na vybudování přírodní zahrady činí necelých 1,3 miliónu korun. Město bylo úspěšné s žádostí o dotaci a na realizaci zahrady získalo více než 1,1 miliónu korun z Operačního programu Životní prostředí. Z vlastní kasy město uhradilo jen 140 tisíc korun.

V příštím roce by měly obdobné zahrady vzniknout také u mateřských škol Mateřídouška na ulici J. Božana (sídliště Slezská) a Sněženka na ulici 8. pěšího pluku (naproti polikliniky).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám