Hlavní obsah

Frýdek-Místek vysadí další stovky stromů a keřů, bude mezi nimi i strom lásky

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Statutární město Frýdek-Místek dlouhodobě přijímá opatření vedoucí ke zvyšování kvality ovzduší, a to jak v oblasti dopravní, tak životního prostředí a zeleně. Snaží se nejen obnovovat, ale také rozšiřovat městskou zeleň.

Foto: TS a.s.

Výsadba stromů

Článek

„Loni bylo ve městě vysazeno 263 nových stromů a přes 2 500 keřů. Letos v podobném duchu pokračujeme. Na jaře bylo vysazeno přes 70 stromů a téměř 1 700 keřů v lokalitách K Hájku, I. P. Pavlova, Nad Lipinou, Jiráskova, B. Václavka, Slezská, J. Božana, Příborská, Palackého, Gagarinova, Malý park, Ostravská a Vrchlického. Nyní na podzim výsadba pokračuje. Do konce listopadu bude ve městě vysazeno dalších 127 stromů a na 550 keřů,“ řekl primátor Michal Pobucký.

„V současnosti sadíme stromy především na sídlištích. Sortiment je pestrý, široké zastoupení budou mít javory, vybrány byly i růžově kvetoucí kaštany, dále břízy, habry, jasany, platany, duby a moruše, také prunusy, což jsou dřeviny s okrasným květem, okrasné jabloně i hrušně,“ vyjmenoval předseda představenstva TS a. s. Jaromír Kohut.

Podél zahrádkářské osady na ulici 17. listopadu v Místku bude vysazeno devatenáct olší a na ulici Palkovická, poblíž prodeje zemědělských strojů, poroste dvanáct švestek.

Vysazeny budou ve městě i méně známé dřeviny. Například zmarlika, které se přezdívá také strom lásky. Je velmi atraktivní, krásně kvetoucí, s listy ve tvaru srdce. Zmarlika poroste na ulici 8. pěšího pluku, jako náhrada za uschlou borovici.

V parku naproti vlakového nádraží najde místo nahovětvec, strom s velkými listy a nápadnými lusky, ale taky zmarličník, s působivým oranžovým až červeným podzimním zbarvením, jehož uvadající a tlející listí voní po sladkém pečivu. V Sadech Svobody budou vysazeny metasekvoje.

„Stromy plní ve městě několik důležitých funkcí. Zachycují prach, eliminují hluk a v horkých letních dnech plní funkci přírodní klimatizace, což je v poslední době, kdy máme spoustu horkých letních dnů, obzvlášť přínosné. V zájmu města je vysazovat co nejvíce stromů,“ uzavřel primátor Michal Pobucký.

Do výsadby nových stromů a keřů město investovalo na 700 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám