Hlavní obsah

Frýdek-Místek podporuje motivaci dětí k učení i řemeslu

Novinky, Jana Matějíková

Statutární město Frýdek-Místek již třetím rokem spolupracuje se Světem techniky v Dolní oblasti Vítkovic, který nabízí školním skupinám vzdělávací programy formou her a zábavy.

Foto: Petr Pavelka

Svět techniky

Článek

Letos v učebnách, doplněnými moderními laboratořemi, dílnami i tematickými expozicemi, absolvuje výuku přes tisíc žáků základních škol zřizovaných městem.

Cílem je ukázat žákům, že i předměty, jako je přírodověda, fyzika, chemie nebo biologie, mohou být  zábavnější, než si mysleli, a motivovat je tak k učení.

„Například v rámci matematiky bylo tématem šifrování a kódování. Žáci si vyslechli informace o tom, kde, jak a proč šifry vznikly. Jedna taková, ve formě Braillova písma, jim byla představena na obyčejné krabičce od léků, tedy formou interaktivní výuky tak, aby se jim informace lépe a trvaleji uložily v paměti. Vyzkoušeli si i Morseovku a následně podle šifer v expozicích hledali poklad. V biologii byly tématem mikroorganismy, přesněji kvasinky. Žáci se dozvěděli informace o jejich vzniku a výskytu, podmínkách pro rozmnožování a sami si také vyzkoušeli kvasinky oživit a pozorovat je pod mikroskopem,“ přiblížil výukové moduly náměstek primátora Pavel Machala, který spolu s primátorem Michalem Pobuckým zavítal mezi žáky absolvující vzdělávací program ve Světě techniky. 

Výukové moduly jsou určeny pro žáky 1. a 2. stupně základních škol. Nabídka vzdělávacích programů je široká, přizpůsobená věku konkrétní skupině žáků. Školy si samy volí, který z programů využijí.

„Žáci si mohou sami vyzkoušet atraktivní experimenty a chemické pokusy, být u efektních pokusů s plynem, ohněm, elektřinou, ale i zvukem a světlem. Při různých aktivitách si také mohou otestovat vlastní schopnosti a znalosti a zjistit, jak vlastně funguje mozek a jak je možné ošálit naše prostorové vnímání nebo rozlišovací schopnosti. Mezi oblíbené patří také tematické expozice nebo dílny. V nich si mohou žáci vyzkoušet svou zručnost, třeba při výrobě hracích kostek, hmyzích domečků, ptačích budek, kuchyňských prkének a podobně. Pracují přitom nejen pilkou a pilníkem, ale tvoří třeba i na soustruhu. Touto nenásilnou a zábavnou formou mohou v sobě objevit skryté vlohy pro řemeslo nebo naopak nadšení pro chemii nebo fyziku,“ doplnil primátor Michal Pobucký s tím, že město hodlá dopřát žákům vzdělávací programy ve Světě techniky i v příštích letech.

V loňském roce podle ředitele Světa techniky Jakuba Švrčka prošlo díky podpoře města učebnami, laboratořemi, interaktivními expozicemi či dílnami tisíc sto žáků frýdecko-místeckých základních škol, dalších zhruba tisíc pět set jich do Světa techniky zavítalo v rámci školních výletů a exkurzí.

Lektorský tým Světa techniky, ale také odborní garanti z univerzit neustále pracují na zlepšování vzdělávacích programů. „V rámci vzdělávacích programů se vždy snažíme využívat také stálé či dočasné expozice, čímž následujeme didaktické zásady a propojujeme teorii s praxí. Kromě vzdělávacích programů pro školy pak pracujeme také na mimoškolních aktivitách a kroužcích,“ dodal Švrček. 

Reklama

Výběr článků

Načítám