Hlavní obsah

Frýdek-Místek plánuje odchyt holubů

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Statutární město Frýdek-Místek připravuje odchyt holubů, jejichž počet od posledního odchytu před třemi lety stoupl. Odchytové klece by měly být v různých částech města instalovány v únoru a březnu.

Foto: magistrátFM

ilustrační foto

Článek

Holubi jsou všeobecně přenašeči různých nemocí a jejich výskyt ve městech způsobuje škody na majetku. Cílem odchytu je tedy snížení počtu holubů ve městě.

„Úspěšnost odchytu závisí na nalákání holubů do odchytových klecí s krmivem,“ uvedl primátor Michal Pobucký, který tak apeluje na občany, aby holuby nekrmili.

Odchytové klece budou instalovány v místech se zvýšeným výskytem holubů, a to na střechách vybraných objektů v ulicích Palackého, Radniční, Stará cesta, 1. máje, T. G. Masaryka, Třanovského a M. Chasáka.

Dalším častým problémem, na který občané upozorňují, je krmení toulavých koček. „Lidé si myslí, že volně pohozenou potravou u domu nakrmí toulavé kočky, ale neuvědomují si, že tímto jednáním často přilákají i potkany, kteří jsou stejně jako holubi přenašeči nemocí a parazitů,“ uvedl primátor Pobucký.

Město se snaží počty potkanů redukovat prostřednictvím pravidelných celoplošných deratizací. Nicméně k omezení jejich výskytu mohou přispět i sami občané, které primátor žádá, aby nekrmili toulavé kočky a u domů a na veřejných prostranstvích nepohazovali potraviny. Město má letos v plánu také kastraci toulavých koček.

Rozsypávání krmiva a volné pohazování potravin na veřejných prostranstvích, zejména na náměstích a jejich blízkém okolí, ale i v blízkosti obytných domů je považováno za přestupek proti veřejnému pořádku, za který lze uložit pokutu až do dvaceti tisíc korun.

Odchytové klece na holuby budou instalovány v těchto lokalitách:

-      ul. Radniční 1148 (budova Magistrátu města Frýdku Místku)

-      ul. Palackého 115 (budova OSSZ Frýdek-Místek)

-      ul. Stará cesta 91 (supermarket Albert)

-      ul. 1. máje 1839 (panelový dům)

-      ul. T. G. Masaryka 505 (obchod Hruška - Inva Group a.s.)

-      ul. Třanovského 403 (obchod Hruška - Inva Group a.s.)

-      ul. M. Chasáka 3144 (obchod Hruška - Inva Group a.s.)

Reklama

Výběr článků

Načítám