Hlavní obsah

Frýdek-Místek má tři nové vyhlášky

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastupitelé Frýdku-Místku chválili vydání tří nových obecně závazných vyhlášek. Jedná se o vyhlášku o nočním klidu, vyhlášku o regulaci provozní doby hostinských provozoven a vyhlášku o zákazu konzumace alkoholických nápojů a kouření na některých veřejných prostranstvích ve městě.

Foto: magistrát FM

vyhlášky

Článek

Ve vyhlášce č. 6/2017 o nočním klidu, který obecně platí od 22 do 6 hodin, město zkrátilo ve výjimečných případech dobu nočního klidu. Jedná se o dny, kdy se na území města konají významné společenské akce.

V rámci vyhlášky se výjimka vztahuje na dvacet jedna akcí konajících se v různých termínech v různých lokalitách města, přičemž většina z nich bude podle vyhlášky ukončena o půlnoci nebo v jednu hodinu v noci. Pouze u Mezinárodního folklorního festivalu a Sweetsen festu se může zábava z pátku na sobotu a ze soboty na neděli protáhnout až do 4 hodin. Výjimka se vztahuje i na některé státní svátky, kdy je noční klid posunut až od půlnoci.

„Máme za to, že zejména letní akce pod širým nebem mají ve městě své místo. Nekonají se každý den, ani každý víkend na jednom a tom samém místě, a věříme, že výjimečné zkrácení doby nočního klidu občané pochopí a ti, kteří na takových akcích budou, přivítají skutečnost, že se kvůli nočnímu klidu nemusí přestat bavit už v deset večer,“ řekl primátor Michal Pobucký.

Vyhláška č. 7/2017 o regulaci provozní doby hostinských provozoven vznikla v souvislosti s narušováním veřejného pořádku a rušením nočního klidu u non-stop provozovny na Růžovém pahorku ve Frýdku. Nachází se v těsné blízkosti bytové zástavby. Stížnosti na hluk, nepořádek, výtržnictví a vandalismus zde řeší strážníci i policisté opakovaně a v létě téměř denně.

Město se snažilo s majitelem vyjednat nějaká schůdná opatření, která by vedla k nápravě, ovšem marně. Proto se rozhodlo vydat vyhlášku, která stanovuje provozní dobu hostinských provozoven na ulici Růžový pahorek do půlnoci a v pátek a v sobotu do jedné v noci. Vyhláška již byla zveřejněna na úřední desce. Účinná bude od 29. června, kdy bude rovněž zveřejněna na webu města pod číslem 7/2017.

Vyhlášku č. 8/2017 o zákazu konzumace alkoholických nápojů a kouření na některých veřejných prostranstvích už město mělo. V platnost ale vstoupil nový zákon a s doporučením úpravy vyhlášky přišlo i Ministerstvo vnitra ČR. Z důvodu přehlednosti se město rozhodlo původní vyhlášku zrušit a nahradit ji novu.

Kouření je podle zákona zakázáno na dětských hřištích a podle vyhlášky i v okolí 10 metrů od nich. Ve vyhlášce byly také zpřesněny vymezené plochy se zákazem konzumace alkoholu. Vyhláška nabude účinnosti dnem 29. června a její znění bude následně zveřejněno na webu města pod číslem 8/2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám