Hlavní obsah

Frýdecko-místecké pečovatelské domy budou zatepleny

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domy s pečovatelskou službou na ulici 17. listopadu v Místku dostanou ještě letos nová okna, vstupní dveře a zateplenou fasádu. Upraveny budou i balkony a k jednomu ze dvou domů bude přistavěn nový evakuační výtah.

Foto: Jana Matějíková

DPS

Článek

Cílem je snížit v domech náklady na vytápění, ale také zvýšit jejich estetickou úroveň a bezpečnost. O tomto a dalších věcech přišel informovat obyvatele pečovatelských domů náměstek primátora Jiří Kajzar spolu se zaměstnanci magistrátu, kteří mají správu domů ve své kompetenci.  

Senioři žádali konkrétní odpovědi na otázky týkající se stavebních úprav, ale i termínů zahájení a dokončení prací. Náměstek primátora Jiří Kajzar připomenul, že záměr zateplit domy byl schválen již loni v květnu s tím, že realizovat se bude letos. Seniorům se také snažil vysvětlit, že nejen občané, ale i úředníci města bojují s administrativním šimlem.  

 „Při vyřizování podkladů pro povolení stavby a následně pro výběr jejího dodavatele se musíme řídit lhůtami, které jsou dány zákonem, nelze je obejít ani zkrátit. Ještě složitější to je v souvislosti s žádostmi o dotace. Nároky na předložení potřebných podkladů a dokladů se stále zvyšují, ale i mění, čímž dochází k prodloužení termínů a tím se oddaluje i termín vyhlášení zadávacího řízení na zhotovitele stavby,“ přiblížil náměstek Kajzar, který přesto všechno předpokládá, že práce by mohly být zahájeny nejpozději v září a dokončeny optimálně v prosinci tohoto roku.

Z důvodu časové náročnosti schvalovacích procesů poskytovatele dotace, které není město nijak schopno ovlivnit, není ale vyloučeno, že některé finální práce na fasádách objektů budou z důvodu klimatických podmínek dokončeny na jaře příštího roku.  

Stavební práce budou zahrnovat výměnu starých dřevěných oken za plastové se žaluziemi, výměnu vstupních dveří, zateplení nejen pláště budov, ale také střech a stropních konstrukcí podzemního podlaží tak, aby byty v prvních patrech měly co nejmenší průnik chladu od podlahy. Úpravou projdou i balkóny, které získají nové zábradlí i dlažbu, přičemž bude upraven stávající nevyhovující schod mezi úrovní podlah balkonu a pokoje. K jednomu z domů bude přistavěn také nový lůžkový evakuační výtah s nástupem z terénu, obdobný jako je ve vedlejším domě.  

Předběžné náklady úprav byly na základě projektové dokumentace vyčísleny na více než třicet šest milionů korun. Konečná cena ale bude známa až po ukončeném výběrovém řízení na dodavatele stavby a vyhodnocení žádosti o přidělení dotací, které by mohly činit až 7 miliónů korun.   

„Cílem této investiční akce je zlepšit nejen venkovní stav domů, ale také vnitřní stav bytů, ve kterých senioři žijí a přispět tak ke zvýšení kvality bydlení,“ uzavřel náměstek Kajzar.   

Domy s pečovatelskou službou, jejichž zřizovatelem je město, nabízejí bydlení pro seniory, kteří vedou samostatný způsob života, za případné podpory pečovatelské služby, v samostatných bytových jednotkách o velikosti 1+0 a 2+0. Ve dvou samostatně stojících domech s pečovatelskou službou na ulici 17. listopadu je 105 bytů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám