Hlavní obsah

František Leták prodlužuje výstavu v Kutné Hoře

Novinky, Miroslav Moravec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kutnohorská umělecká agentura ArcusGallery, která v místním Knihkupectví a galerii Kosmas na Komenského náměstí připravila výstavu František Leták: Obrazy z posledních let, se společně s autorem rozhodla prodloužit vyhledávanou výstavu do pátku 28. června.

Foto: Petr Procházka

Akademický malíř František Leták (vlevo) a moderátor Vladimír Císař při vernisáži výstavy Obrazy z posledních let.

Článek

Jeden z našich současných nejúspěšnějších malířů František Leták se narodil v roce 1949 v Ústí nad Labem. Od roku 1953 žil v Litoměřicích. Byla to láska ke kreslení, která ho přivedla v roce 1966 na Střední průmyslovou sklářskou školu v Kamenickém Šenově, kde si vybral obor malování, tvarování a lepení skla.

Rok po absolutoriu (1971) byl přijat na Akademii výtvarného umění v Praze, kde se zabýval krajinomalbou. Restaurování studoval u Raimunda Ondráčka a figurální malbu u Karla Součka. Studia na AVU ukončil v roce 1977. Nyní žije a tvoří v Praze. Maluje krajiny, zátiší, portréty i akty, především ale „portréty“ měst, včetně historických pražských uliček i velkoplošných panoramat našeho hlavního města.

Základ kutnohorské výstavy, kterou hostí jedny z nejkrásnějších galerijních prostor města pod Svatobarborskou katedrálou, postavil František Leták společně s kurátorem ArcusGallery Miroslavem Moravcem právě na "portrétech" Prahy. Doplnili je obrazy některých dalších českých měst, Kutnou Horu nevyjímaje, a několika impresionistickými krajinami i zátišími.

Zahájena byla ze velkého zájmu uměnímilovné veřejnosti v pátek 10. května a návštěvní kniha dokládá, že se obdivu nejenom ctitelů Letákova díla těší i nadále.

Proto jistě zpráva o prodloužení výstavy potěší všechny, kteří se chystají do Hor Kutných a mohou si tak návštěvu města s magickou atmosférou zpestřit prohlídkou úžasné výstavy.

Závěrem ještě připomeňme, že při vernisáži se odehrála i malá dobročinná aukce, do které František Leták vložil dvě svoje menší olejomalby. Výtěžek aukce autor a pořádající umělecká agentura ArcusGallery věnovali občanskému sdružení Belveder, jehož prvotním cílem je záchrana - sanace a zakonzervování současného stavu - kaple sv. Jana Křtitele na vrchu Vysoká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám